Brooklyn Bridge gekrabbel

door | 8 feb 2017 | Karens Krabbels

Mijn moeder en zusje Jacque op de hangbrug ‘Brooklyn Bridge’ genietend van het uitzicht op de East River. en de Skyline van New York City.
De bijna 2 kilometer lange brug verbindt Lower Manhattan en het door Nederlandse kolonisten gestichte Brooklyn. 

Onfortuinlijke architecten
De brug is in 1883 gebouwd door John en Washington Roebling, vader en zoon, allebei architect.  Hun streven was om de mooiste brug ter wereld te creëren.

Helaas stierf John ten gevolg van een ongeval tijdens de bouw van de brug, waarna zijn zoon Washington zijn werk overnam. Maar ook hij kreeg een ongeluk waardoor Washington de bouw alleen nog kon coördineren met behulp van een telescoop in zijn appartement.

Sterke brug, dankzij een sterke vrouw
Zijn vrouw Emily Warren Roebling nam de verantwoording op zich, trok dagelijks naar de werf en onderhield de relaties met de pers, de politici en de investeerders.
Maar over haar bijdrage werd nauwelijks gerept, omdat het voor de Victoriaanse tijdgenoten ondenkbaar was dat een vrouw de hersens had om zo’n complexe materie te bevatten.

En dat is nog niet het hele verhaal, de ‘mooiste brug ter wereld’ heeft meer offers geëist.
Er zijn 27 arbeiders gestorven door een val van de kabels of ten gevolge van de caissonziekte (duikersziekte) door het werk aan de steuntorens onder de waterspiegel.

Toch lijkt de hangbrug enorm sterk te zijn, ondanks dat veel mensen hieraan twijfelden.
Dit werd in 1884 bewezen, toen een karavaan met circusdieren -waaronder 21 olifanten- de Brooklyn Bridge over banjerden.
Zij bereikten veilig de overkant en leefden nog lang en gelukkig.
(Tja, ik wilde toch een béétje een happy ending … 😆 )