Gekrabbel over een spiritueel 2023, en een aanstootgevende kerstkaart

Karens Krabbels

Dreaming of Delicate White Flowers

In december 2022 maakte ik deze fantasietekening van een knappe blonde vrouw met een Vlaamse Gaai in haar hand. Ik vond ‘m zelf wel geschikt als nieuwjaarswens ook omdat verschillende elementen in het werk een symbolische waarde hebben.

Over de witte bloemen
Er is iets met witte bloemen dat tot de verbeelding van mensen lijkt te spreken. Misschien is het hun delicate schoonheid, of de onschuld die ze lijken te belichamen. Van alle kleuren onder de bloemen is wit vaak favoriet.

Witte bloemen worden vaak geassocieerd met positiviteit, dus erover dromen, kan betekenen dat je zoekt naar zuiverheid of een nieuw begin. Een witte bloem staat voor een spirituele wereld, hoopvol zijn en je potentieel aanboren.

Over de Vlaamse Gaai
Ook de Blauwe Vlaamse Gaai op deze tekening zit vol symboliek en is zowel een aard- als luchtwezen. Op zijn vleugels zie je het hemelse blauw en op zijn lijf het aardse bruin. De Vlaamse Gaai wordt gezien als een boodschapper tussen hemel en aarde en stimuleert je om in je eigen kracht te gaan staan en je gaven op de juiste manier in te zetten voor het grotere geheel.

Delicaat
Delicaat is een woord dat wij via het Frans ontleend hebben aan het Latijn, waar het ‘verfijnd’ of ‘teder’ betekent. Maar het kan ook op een ‘netelige’ of ‘hachelijke’ situatie wijzen. Het afgebeelde bloementafereel is lieflijk en mogelijk ook hoopvol. Maar net als het leven is het broos en kwetsbaar, waardoor datzelfde leven juist zo waardevol wordt.

Dit werk is inmiddels ook verkrijgbaar in de webshop ‘Werkaandemuur’ (klik hier).
Of in mijn nieuwe webshop ‘Kunst Op Maat Shop’.

Wish You Well

De maand ervoor maakte ik een kerstkaart waarvan ik ook de onderstaande kerstanimatie maakte. Blijkbaar zijn we in de afgelopen twee jaar -in de coronatijd- weer meer kerstkaarten gaan sturen. Met de opkomst van e-mail en later WhatsApp leek het erop dat de fysieke wenskaart zijn langste tijd gehad had. Maar sinds corona stijgt het aantal verstuurde wenskaarten weer. Volgens Kaartje2go.nl vinden vooral jonge mensen tussen de 18 en 34 jaar het leuk om stapels kerstkaarten te versturen.

De eerste commerciële kerstkaart

Te veel vrienden
Tijdens de feestdagen in 1843 kwam Henry Cole, een vooraanstaand opvoeder en beschermheer van de kunsten, erachter dat hij eigenlijk te veel vrienden had. Ze hadden hem allemaal een persoonlijke brief gestuurd en terwijl Henry naar de stapels onbeantwoorde correspondentie keek, piekerde hij over wat hij moest doen. In het Victoriaanse Engeland was het bijna onbeschoft om een brief onbeantwoord te laten. Hij moest dus wel een manier bedenken om op al deze mensen te reageren.

Gelukkig kwam Cole al gauw op een ingenieus idee. Hij benaderde een bevriend kunstenaar, JC Horsley, en vroeg hem om een ​​idee te ontwerpen dat hij in zijn hoofd had. Namelijk een drieluik waarop een gezin te zien is dat aan tafel de feestdag viert. Vervolgens gaf Cole een drukkerij opdracht om 1000 kaarten te graveren, met de hand in te kleuren en te voorzien van de kerstwens:

“A Merry Christmas and A Happy New Year To You.”

Het was de eerste kerstkaart zoals wij die nog steeds kennen.

Pedagogische miskleun
De kaart veroorzaakte wel de nodige ophef in datzelfde Victoriaanse Engeland toen de anti-alcoholbeweging Temperance Movement luidruchtig bezwaar maakte tegen het feit dat Cole’s familie een kersttoast aan het drinken was … mét een kind dat een slok nam!

 

Iets voor aan jouw muur?

Kunst Op Maat Shop:

Dreaming of Delicate White Flowers

Dreaming of Delicate White Flowers

Vanaf: € 33.75
Meer info

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

0 reacties