Uitzicht vanaf de brug Treis-Karden.
Het gele gebouw is -het inmiddels gesloten- hotel Erica. 

Gezellig verblijf in Treis-Karden (deelstaat Rijnland-Palts)

Treiskarden, Duitsland. Hotel Erica

Tekening Treiskarden, Duitsland.

In november 2018 wilden we er graag weer even tussenuit, en aangezien een midweekje ‘Enjoy Hotels’ een paar jaar gelden erg goed was bevallen, kwamen we uit bij (het inmiddels gesloten) Enjoy Hotel Erica‘ in Treis-Karden. We troffen het met het weer, alhoewel het de eerste dag vrij nevelig was, en we tijdens de rit naar Treis-Karden soms niet meer zagen dan wat vage indrukken van het landschap om ons heen.

Desondanks mochten we vanaf de brug die Treis met Karden verbindt, genieten van een adembenemend mooi uitzicht .
Alsof je in een sprookje terecht bent gekomen. Zie tekening bovenaan.

Kasteel burg-Eltz, net een sprookje

Tekening: Het feeërieke ‘burg Eltz’

Toch maakte ik me ook een beetje zorgen, want na een blik op de bergachtige omgeving, vroeg ik me af of mijn ongeoefende benen wel opgewassen waren tegen al die hoge klimmetjes. Laten we wel wezen, op het Brabantse platteland mag je blij zijn als je na 10 kilometer 20 meter hebt ‘mogen’ klimmen 😉

In Hotel Erica werden we gastvrij ontvangen met broodjes en een kopje koffie. Onze hotelkamer was compact, maar comfortabel en bood een mooi uitzicht op de Moezel, We voelden ons er direct thuis, alhoewel ik zo’n beetje de Benjamin van het gezelschap bleek te zijn. En dat wil wat zeggen omdat ik ook niet meer zo groen achter de oren ben. Het verbaasde me ietwat, omdat de wandelroutes die we ontvingen over het algemeen beter geschikt leken voor jongere benen.  En ook de wandelroutes die wij later appten, logen er niet om. ’14 kilometer, voelt als 25 km, 300 hoogtemeters, wandeltijd ca. 5,5 uur ...’ 🙂 dan weet je het wel. Het verwonderde mij niet dat Bart en ik het enige koppel waren dat bijna elke dag een wandeling op de agenda had staan. De rest van het gezelschap troffen we bij thuiskomst veelal kaartend aan, met volle teugen genietend van de gul ingeschonken all-inclusive drankjes.

Handige apps zijn soms onmisbaar!
Via de app van Gast Land Schaften vonden wij verschillende wandelroutes die ik wel aandurfde en achteraf hebben wij daar ook geen spijt van gehad.  De app leidde ons onder meer naar het feeërieke ‘burg Eltz’ .
Een prachtige wandeling, vrij stijl wel, via het Kreutz-pad, maar indrukwekkend omdat na elke 300 meter een kapelletje te vinden is met een afbeelding van de kruistocht van Jezus van Nazareth.
Ik vond het af en toe best zwaar -zeg ik nog nahijgend- , maar toch had ik het niet willen missen.
Tijdens de afdaling heb je namelijk een schitterend uitzicht op de Burg Eltz -zie tekening.

Burg Eltz

De burcht  is blijkbaar één van de mooiste en best bewaard gebleven -sprookjes- burchten van Duitsland. Er werd 500 jaar lang aan gebouwd waardoor zowel middeleeuwse alsook gebouwen in Renaissance stijl ontstonden.
Ik begreep dat een bezoek meer dan de moeite waard is. Wij hadden echter pech omdat de burcht begin november haar poorten sluit.

Mooi uitzicht Ellens-Poltersdorf, wijnbouw Ellenz-Poltersdorf

Een andere wandeling leidde naar de omgeving rondom Ellenz-Poltersdorf. Over dit plaatsje valt helaas niet heel veel te vertellen, behalve dat het een ideale startplek is voor een mooie wandeling. En na -wederom wat klimmetjes-  is het uitzicht prachtig.
Helaas liepen we tijdens het jachtseizoen in een jachtgebied .. dus hebben we onze wandeling een beetje ingekort. Van al dat geknal, word je niet echt vrolijk. En ook al had ik een rood jasje aan … ik voelde me toch opgejaagd wild 😮

Tekening: Uitzicht op Ellenz-Poltersdorf

 

Cochem

Reichsburg in Cochem, met kat

Reichsburg in Cochem, met kat

Cochem is een toeristenstadje bij uitstek, en bekend vanwege het wijngebied. Hoog boven het stadje toornt de wereldberoemde Reichsburg-zie tekening onderaan. De burcht werd rond 1020 gebouwd en zo’n 600 jaar later door Franse legertroepen bijna geheel verwoest. De heropbouw liet op zich wachten.  Later, in 1801 vond Napoleon het er blijkbaar wel goed toeven tijdens zijn oorlog met de Duitse landen. Rare jongens die Fransen..

Dat is allemaal verleden tijd. Alles staat weer overeind, en wij vonden het een heel gezellig stadje. Nogal druk, maar dat is ook een verademing na het verlaten wandelgebied rondom de Moezel.  Veel zin om te lopen, hadden we niet meer, dus zochten we een plekje waar onze benen rust kregen en onze magen gevuld werden. Cafe Bistro Filou bood uitkomst! Bart bestelde een fruitige Küchen die zo goed smaakte, dat we ook een stuk lieten inpakken voor ‘ons mam’ 🙂
Ik gaf de voorkeur aan een lekkere Riesling. Je zit nu eenmaal in een wijngebied, niet dan? En al die zoetigheid -hoe heerlijk het er ook uitziet-  is aan mij niet besteed.

Ik vond het echt jammer dat we 5 dagen later afscheid moesten nemen van het hotel en ons tafelgezelschap. Wat mij betreft is dit nog steeds voor herhaling vatbaar, maar helaas kan ik het hotel niet meer vinden op de website van Enjoy Hotels. Dus denk ik dat het gesloten is. Und das ist schade …

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

2 Reacties

 1. Betsie Nokkert

  Hotel Erica in Treis-Karden bestaat niet meer

  Antwoord
  • Karen Nijst

   Hoi Betsie, ja klopt. Daarom heb ik in 2020 deze tekst toegevoegd:
   Update november 2020: Helaas kan ik het hotel niet meer vinden op de website van Enjoy Hotels. Dus denk ik dat het gesloten is. Und das ist schade …
   Ik zal dat ook bovenaan zetten voor alle duidelijkheid. En dankzij jouw reactie valt het hopelijk nog meer op dat het hotel inmiddels gesloten is. Maar de herinnering blijft, zullen we dan maar zeggen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mooi wandelgebied, maar best pittig!

Via de app van Gast Land Schaften vonden wij verschillende wandelroutes die ik wel aandurfde en achteraf hebben wij daar ook geen spijt van gehad.  De app leidde ons onder meer naar het feeërieke ‘burg Eltz’ .

NB: ik krijg geen geld voor deze blog: als iets goed is … vermeld ik het gewoon!
Ook vond ik de app Gast Land Schaften heel handig, in combinatie met de routes die je kunt downloaden op bijvoorbeeld: