Gaga gekrabbel over een Lady

Mijn Bloggalerie

Portret van Lady Gaga (Pop Art / Mixed Media)

Begin dit jaar maakte ik een soortgelijk werk van Marlene Dietrich, en ik vond het heerlijk om te doen. Vandaar dat ik deze compilatie maakte met Lady Gaga in de hoofdrol.
Alles wat je ziet op dit werk is getekend, zelfs de teksten … ik had wel zin in wat Monnikenwerk.

Horror Lady

Ik heb lady Gaga eigenlijk voor het eerst ‘ontdekt’ toen ik naar het vijfde seizoen van American Horror Story keek (2016), dat zich afspeelt in het lugubere Hotel Cortez. Ik vond haar toen een heel intrigerende vrouw. Verder kan ik niet zeggen dat haar muziek mij erg boeit, maar dat heeft me niet weerhouden om dit werk te maken.

Levend Kunstwerk

Lady Gaga ziet zichzelf als een levend kunstwerk en is daarom ook een feest om te tekenen. Haar artistieke kledingstijl zou volgens haarzelf een eerbetoon zijn aan de kunstenaar Andy Warhol.
Of lady Gaga het vleiend zou vinden, weet ik niet. Maar ze deed me tijdens het tekenen regelmatig denken aan de prachtig uitgedoste mensen die je tegenkomt tijdens een weekendje carnaval in Maastricht.

Queen

Voordat ik de afbeelding vormgaf, ben ik gaan grasduinen in de vele (vele, vele) artikelen die je online kunt vinden. Alles wat ik interessant vond, heb ik verwerkt. Zoals de herkomst van de naam ‘Lady Gaga’ (Radio Gaga van Queen) en haar werk voor de LGBT-beweging (rechtsboven). De ster, bekend van onder andere Born this Way, vindt dat niet iedereen zich 100% man of vrouw hoeft te voelen en zich zo moet kleden.

Monsters

The Fame Monster (rechtsonder) is haar tweede album dat in 2009 uitkwam. De titel van het album refereert aan de keerzijde van beroemd zijn. De zangeres zei erover dat zij tijdens het toeren in 2008 en 2009 verschillende monsters is tegengekomen. Zoals het ‘seksmonster’, ‘alcoholmonster’, ‘liefdesmonster’, ‘doodsmonster’ en ‘eenzaamheidmonster’. Gaga vergeleek roem en deze monsters als Yin en Yang.

Jaren later zou de zangeres in een interview in Today vertellen dat zij aan PTSS (Posttraumatische Stressstoornis) lijdt. Ze vertelde te zijn verkracht op 19-jarige leeftijd.

Zwaar gecensureerd

Linksonder: ‘Telephone’ is een nummer dat Gaga oorspronkelijk had geschreven voor Britney Spears maar dat in januari 2010 samen met Beyoncé werd uitgebracht als tweede single van The Fame Monster.

Telephone gaat enerzijds over Gaga’s angst om te verdrinken in haar werk. Anderzijds gaat het over de Amerikaanse jeugd die overspoeld wordt door informatie en technologie. Het nummer werd in Amerika zwaar gecensureerd en heeft flink wat stof doen opwaaien omdat het te expliciet, geweld verheerlijkend en te homoseksueel zou zijn.

Cheek to Cheek

Heel anders is het album dat Lady Gaga in 2014 maakte met de maar liefst zestig jaar oudere Tony Bennett: ‘Cheek To Cheek. “Ik ken weinig zangeressen die zo geschikt zijn om jazz te zingen als Miss Gaga”, aldus Tony Bennett.

Andere details op dit werk zijn Gaga’s tattoos en haar benoeming tot Billboard’s Women in Music Award vanwege haar moed, kracht en doorzettingsvermogen.

Muss ich schreiben?


Op de binnenkant van Gaga’s linker bovenarm staat een fragment uit een gedicht van haar favoriete schrijver Rainer Maria Rilke getatoeëerd, dat ik gedeeltelijk heb verwerkt in de kleding van de zangeres.

‘prüfen Sie, ob er in der tiefsten Stelle Ihres
Herzens seine Wurzeln ausstreckt, gestehen
Sie sich ein, ob Sie sterben müssten, wenn es Ihnen
versagt würde zu schreiben. Muss ich schreiben?’

 ‘In het diepste uur van de nacht, beken je aan jezelf dat je zou sterven als het verboden was om te schrijven. En als je diep in je hart kijkt, vind je het antwoord en vraag je jezelf af, moet ik schrijven?’

 

Iets voor aan jouw muur?

Kunst Op Maat Shop:

Portret van Lady Gaga

Portret van Lady Gaga

Vanaf: € 48.50
Meer info

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *