Portret van Marlene Dietrich, Mixed Media.

2 x Marlene Dietrich, een Rolls Royce en -op de achtergrond- het portret van filmregisseur Josef von Sternberg en de Medal of Freedom.

Of het nu door de oorlog in Oekraine komt, weet ik niet. Maar doordat zo de oorlog weer heel dichtbij komt, moet ik steeds vaker aan Marlene Dietrich denken. Aangezien verschillende Facebookvrienden opeens liedjes van haar delen zoals Wie einst Lili Marleen en Sag mir wo die Blumen sind zal ongetwijfeld ook wel hebben meegespeeld.
Vandaar dat ik in april 2022 dit werk heb gemaakt.

Bijna alles op het werk dat je op deze pagina ziet, is getekend. Zoals de 2 Marlenes, de medaille, de Rolls Royce en -op de achtergrond- het portret van filmregisseur Josef von Sternberg.

Von Sternberg staat bekend als de ontdekker en minnaar van Marlene. Hij werkte voor het eerst met haar samen in Der Blaue Engel (zie Marlene in jarretels). Persoonlijk vind ik dat het contrast tussen Dietrichs androgyne verschijning links, en haar optreden als pin-upgirl in der Blaue Engel rechts, de compositie mooier tot zijn recht laat komen.

De Rolls Royce Phantom II rechtsachter was een ‘bedankje’ voor haar belangrijke rol in deze film. Een cadeautje van von Sternberg en de studiobazen in Hollywood. De automobiel speelde een mobiele hoofdrol in de film Indiana Jones and the last crusade uit 1989, onder regie van Steven Spielberg

De tekening is her en der gevuld cq gearceerd  met  door mij digitaal bewerkte filmposters en een zogenaamde Declaration of Intention waarmee de in Duitsland geboren Marlene Amerikaans burger werd.

Op de achtergrond zie je een poster van de Office of Strategic Services (OSS), de eerste buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten en voorloper van de in 1947 opgerichte CIA. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood Dietrich zich vrijwillig aan voor de OSS. Ze maakte anti-nazipropaganda op de radio en trad op om de Amerikaanse soldaten een hart onder de riem te steken. In 1947 ontving Marlene Dietrich voor deze uitzonderlijke verdiensten de Medal of Freedom (rechtsboven).

Iets voor aan jouw muur?

Kunst Op Maat Shop:

Portret van Marlene Dietrich

Portret van Marlene Dietrich

Vanaf: € 33.75
Meer info

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken; zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?