Van Paasfeest tot Paasei
Een verhaal over Geloof, Eieren en Kunst
Een duik in de wereld van Pasen, van oude tradities tot moderne chocolade-eierenjacht en kunstige Paaseieren.
Pasen vertelt een verhaal dat veel verder gaat dan vrolijke zoektochten naar chocolade-eieren en de komst van de lente. Het hart van deze feestdag ligt in drie cruciale gebeurtenissen die de basis vormen van het christelijke geloof: de kruisiging, de begrafenis in een grot en de herrijzenis van Jezus Christus.
Je leest het hieronder!
Beschilderd Paasei in Klimt stijl.
Zie ook het filmpje onderaan.
Het Paasverhaal
Kruisiging van Jezus
Op Goede Vrijdag herdenken christenen over de hele wereld de kruisiging van Jezus. Volgens de Bijbel werd Jezus veroordeeld tot de dood door kruisiging, een gangbare maar gruwelijke executiemethode in die tijd. Zijn arrestatie volgde na het verraad door Judas Iskariot en leidde tot processen voor de Joodse en Romeinse autoriteiten, waarbij Pontius Pilatus uiteindelijk de kruisiging beval.
Jezus werd gekruisigd op een plek die Golgotha heet, wat ‘de schedelplaats’ betekent. Jezus’ zelfopoffering wordt gezien als een daad van liefde en verlossing, bedoeld om de mensheid van zonden te bevrijden. Met zijn laatste woorden, “Het is volbracht,” gaf Jezus aan dat zijn aardse missie was voltooid. Dit moment wordt in het christendom beschouwd als de basis voor de hoop op vergeving en eeuwig leven, dankzij zijn offer en de overwinning op zonde en dood.
De Grot en de Steen
Na Jezus’ kruisiging, werd zijn lichaam zorgvuldig gewikkeld in doeken en neergelegd in een graf uitgehouwen uit een rots en afgesloten met een enorme steen. Om te zorgen dat niemand zou proberen zijn lichaam te stelen, werd het graf streng bewaakt door soldaten.
De dag die volgt op Goede Vrijdag, noemen we ‘Stille Zaterdag’. Voor veel mensen is deze Paaszaterdag een dag van stilte en bezinning; het is de dag om na te denken over wat het offer van Jezus betekent, en wat het verlies van Jezus voor hen inhoudt. Het is een dag van stilte en bezinning en daarom worden zelfs de kerklokken niet geluid tot aan de Paaswake. Ook is Stille Zaterdag de laatste dag van de 40 dagen durende vastentijd van de Christenen, die op Aswoensdag begint.
De Herrijzenis
Maar het verhaal eindigt hier niet. Op de derde dag na Jezus’ dood, wat we nu kennen als Paaszondag, bezochten een paar vrouwen het graf om voor Jezus’ lichaam te zorgen. Daar ontdekten ze tot hun verbazing dat de grote steen voor het graf was weggerold en dat het graf leeg was. Volgens de verhalen in de Bijbel, zagen ze vervolgens Jezus die naar de vrouwen toe liep, levend en wel.
Dit wonderbaarlijke moment is de kern van de Paasviering en symboliseert de overwinning op de dood en de belofte van eeuwig leven. Het staat centraal in de Paasviering en laat zien dat Jezus de dood heeft overwonnen. Voor veel mensen betekent dit dat er hoop is op een leven na de dood, een soort ultieme ‘overwinning’ op alles wat eng en eindig is.
Pasen, de Paashaas en Paaseieren: Hoe Zit Dat Precies?
Het zal je niet ontgaan zijn dat veel Paasgebruiken weinig te maken hebben met de verrijzenis van Christus. De tradities rondom Pasen zijn een mengelmoes van gebruiken uit verschillende tijden en culturen.
Want wat heeft een haas nou te maken met Pasen?
Het verband tussen een haas en Pasen zit hem in wat de haas en het konijn symboliseren. Deze dieren stonden al in de oudheid symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven, dankzij hun vermogen om zich snel en in grote getale te vermenigvuldigen. Dit maakte ze perfecte symbolen voor de lente, een seizoen dat nieuw leven en groei met zich meebrengt na de koude winter.
Het ei staat voor nieuw leven en wedergeboorte.
Het versieren van eieren is een gebruik dat teruggaat tot beschavingen als de oude Egyptenaren en Perzen, die eieren versierden als onderdeel van de viering van de lente. Voor christenen zijn eieren ook een symbool van de opstanding van Jezus – een nieuw leven uit de dood. Het versieren van eieren werd een manier om dit wonder te vieren, met het gebruik van felle kleuren en ingewikkelde patronen om de vreugde van de lente en de hoop die Pasen brengt uit te drukken.
Van Traditie naar Chocolade
De overgang naar chocolade-eieren kwam in de 19e eeuw, toen chocolademakers begonnen te experimenteren met nieuwe vormen en smaken. Tegenwoordig zijn chocolade Paaseieren een vast onderdeel van de Paasvieringen, geliefd bij zowel kinderen als volwassenen.
Paasei in wording
(Kleine animatie van een creatieproces)
Van Keukentafel tot Kunstgalerie
Paaseieren staan niet alleen symbool voor nieuw leven en wedergeboorte, maar hebben inmiddels ook de kunstwereld veroverd. Kunstenaars vinden het geweldig om met paaseieren te werken, omdat ze er iets heel speciaals van kunnen maken. Bovendien daagt de beperkte ruimte en de fragiele aard van een ei kunstenaars uit om met precisie en zorg te werken, wat het eindresultaat des te opmerkelijker maakt. Van simpele versieringen tot echte kunstwerken, paaseieren laten zien hoe creatief mensen kunnen zijn met iets zo alledaags als een ei.
Van simpele decoraties tot verbluffende kunstwerken
Het eerste Fabergé-ei, bekend als het “Hen Egg”, werd in 1885 door de Russische tsaar Alexander III besteld als paasgeschenk voor zijn vrouw, tsarina Maria Fjodorovna. Het ei was gemaakt van goud en bekleed met een laagje wit emaille om het op een echt ei te laten lijken. Binnenin bevond zich een verrassing: een klein gouden dooier, waarin een klein gouden kip verborgen zat.
Paaseieren met een Eigen Gezicht in de stijl van Gustav Klimt
In de moderne kunstwereld hebben veel kunstenaars de uitdaging aangenomen om paaseieren te transformeren tot kunstobjecten. Zij beperken zich niet tot eenvoudig schilderwerk, maar brengen de eieren tot leven met portretten van beroemdheden of fictieve karakters, die vaak worden gedeeld op sociale media. Deze creaties worden niet alleen bewonderd om hun technische vaardigheid, maar ook vanwege hun originaliteit.
Gaat dat niet stinken?
Een veelgestelde vraag is of deze kunstwerken, ondanks al hun schoonheid, niet ten prooi vallen aan bederf. Kunstenaars hebben echter methoden ontwikkeld om hun creaties te conserveren. Door eieren leeg te blazen, te vernissen of zelfs kunsteieren te gebruiken, zorgen ze ervoor dat hun werk de tand des tijds kan doorstaan.
Paasei beschilderen á la Klimt. Animatie van een creatieproces ||
In een blog over Pasen mag de Paasbrunch niet ontbreken, vind ik.
Wat eten we tijdens de Paasdagen?
Je mag best stellen dat de Paasbrunch in Nederland een onmisbaar onderdeel van de Paasviering is. Families en vrienden komen samen rondom een rijkelijk gevulde tafel, vol zoete en hartige gerechten. Centraal staat vaak de “Paasstol”, een rijk gevuld brood met spijs, rozijnen, en gekonfijt fruit. Daarnaast mogen eieren natuurlijk niet ontbreken. Gekookte eieren, gebakken ei, roerei of een smakelijke eiersalade. Er is best veel wat je met een ei kunt doen.
Paasrecept
Paasomelet met Voorjaarsgroenten en Kruiden
Ingrediënten:
6 grote eieren
Zout en versgemalen zwarte peper
2 eetlepels melk of water
2 eetlepels boter of olijfolie
1 kleine lente-ui, fijngesneden
100g verse spinazie, gewassen en grof gesneden
100g aspergetips, in kleine stukjes
1 handvol verse kruiden (bijvoorbeeld bieslook, peterselie, dille), fijngehakt
50g zachte geitenkaas of fetakaas, verkruimeld
Optioneel: enkele gehalveerde cherrytomaten
Bereidingswijze:
1) Klop de eieren
Klop de eieren in een kom met melk of water, zout en peper tot het mengsel licht en luchtig is.
2) Bereid de vulling
Verhit de helft van de boter of olie in een grote, niet-klevende koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de lente-ui, spinazie en aspergetips toe. Bak tot de groenten zacht zijn en de spinazie geslonken is. Haal de groenten uit de pan en zet ze apart.
3) Bak de omelet
Voeg de resterende boter of olie toe aan de pan en giet het eimengsel erin. Kook op een laag tot middelhoog vuur. Beweeg de pan af en toe zodat het ongestolde ei naar de randen kan vloeien. Wanneer de bovenkant bijna gestold is, maar nog licht vochtig, verdeel je de voorgekookte groenten en de verse kruiden over de helft van de omelet. Strooi de verkruimelde kaas erover.
4) Vouw en serveer
Vouw de omelet voorzichtig dubbel over de vulling en laat nog even op het vuur staan tot de kaas een beetje gesmolten is. Schuif de omelet op een bord, garneer eventueel met wat extra verse kruiden en serveer direct.
Smakelijk eten!
Over Karen Nijst
Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.
Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.
Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?