The Klimt’s Cat Croatian Adventure (and Other Cat Tales)

á la Gustav Klimt, Karens Krabbels

Klimts Kat op bezoek bij een van de schilderachtige havenstadjes van Kroatië

Er wordt gefluisterd dat de beroemde kunstenaar Gustav Klimt een bijzondere reis maakte naar Kroatië. Hij was daar om inspiratie op te doen voor zijn nieuwe schilderijen. Tijdens zijn reis ontmoette hij een kat die zijn hart stal.

Het was een prachtig dier met een dikke, pluizige vacht en grote groene ogen. Gustav Klimt was gefascineerd door de manier waarop de zonnestralen op de vacht van de kat vielen, waardoor het patroon op zijn vacht er bijna uitzag als een schilderij op zich.

Schilderachtige Kat

Gustav Klimt raakte geïnspireerd door de schoonheid van de kat en maakte schetsen van het dier terwijl het rondliep door de straten van Kroatië. Na zijn reis nam hij de kat mee naar zijn atelier in Wenen en begon hij aan een nieuw schilderij.

Decoratief Ornamentalisme

Het schilderij dat hij maakte, behoorde tot het ‘decoratief ornamentalisme’ waarom Klimt bekend stond vanwege zijn gebruik van patronen, lijnen en decoratieve elementen. Het schilderij toont de kat, omringd door een weelderige omgeving van patronen en kleuren die leken op de straten en gebouwen die Klimt had gezien tijdens zijn reis.

Meer van mijn werk á la Klimt bekijken? LEES BLOG ⤍

Het schilderij werd een van de lievelingsschilderij van Gustav Klimt omdat het de schoonheid toonde die hij zocht in de wereld om hem heen. De kat zelf keerde nooit terug naar Kroatië, maar bracht de rest van zijn leven door in Klimts atelier samen met vier andere katten die de kunstenaar had meegebracht van de vele verre reizen die hij maakte.

Verdwenen schilderij

Helaas is het schilderij vlak voor Klimts overlijden in 1918 spoorloos verdwenen. Ik vond dat vreselijk zonde, want ik had graag een dergelijk schilderij van Klimts hand willen zien. Vandaar dat ik zelf een poging heb gewaagd om de prachtige kat uit dit verhaal ‘te vangen’ in een tekening zoals Klimt die misschien gemaakt zou kunnen hebben. Dat is gelukkig niet helemaal gelukt omdat ik mijn eigen creatieve interpretatie niet zo maar kan wegvlakken. Toch ben ik over het resultaat.
Het werk bevat vele kleurrijke, contrasterende kleuren en decoratieve ornamentele elementen, zoals patronen en abstracte geometrische vormen.

NB: mocht het je nog niet duidelijk zijn, bovenstaand verhaaltje is -net als dit werk- natuurlijk volledig gefantaseerd. Tijdens het tekenen zat ik me namelijk te bedenken hoe en waarom Klimt zo’n kat zou vereeuwigen in een Kroatische omgeving. Vandaar dat ik het leuk vond om die gedachte verder uit te werken in een verhaaltje dat ik bij dit werk kon plaatsen.

My Home Is His Castle

My Home Is His Castle

Fantasietekening van een Majestueuze Monarch.

Mag ik je voorstellen aan een andere majestueuze kat die luistert naar de naam  Maximus, en die best een broertje had kunnen zijn van Klimt’s muze hierboven.

Als een echte koning, markeert Maximus zijn territorium en laat ons zien dat er maar één de baas in huis kan zijn.

Het leek me leuk hem te laten heersen over een rijkelijk versierde en weelderig ingerichte kamer, vol bloemen en decoratieve patronen. ‘English country house style’ wordt dat vaak genoemd, een stijl die de rijke geschiedenis en aristocratische tradities weerspiegelt die vaak worden geassocieerd met de Engelse landhuizen.

Door zijn trotse houding lijkt het alsof hij een denkbeeldige kroon draagt die zijn koninklijke status benadrukt. Maximus volgt zijn eigen pad en heeft de vrijheid om te zijn wie hij wil zijn – koning van onafhankelijkheid.

Willen we dat niet allemaal?

Rufus, a cat’s Paradise

Cat in Paradise LEES BLOG ⤍

Fantasietekening van een kat in het vogelparadijs.

Dit landschap heb ik in de zomer 2023 getekend, dus vandaar al die zonnige kleurtjes.

In eerste instantie zat er geen kat bij, en eerlijk gezegd heb ik dit werk bijna in de digitale prullenbak gegooid. Totdat, in een laatste poging om er toch nog iets van te maken, Rufus tevoorschijn kwam. Als uit het niets, lijkt het wel. En het mooie is dat de vogeltjes in dit beeld het helemaal niet erg lijken te vinden dat Rufus erbij is komen zitten. Toen kreeg ik er wel weer lol in, en dit is het resultaat!

Dit werk valt onder de noemer ‘concreet figuratief’ landschap, waarbij alles herkenbaar is, maar in de werkelijke wereld zul je dit niet snel tegenkomen. Dat geeft de kunstenaar de vrijheid om de vaak sombere wereld een beetje los te laten en alles naar eigen inzicht vorm te geven.

Iets voor aan jouw muur?

Kunst Op Maat Shop:

The Klimt's Cat Croatian Adventure

The Klimt's Cat Croatian Adventure

Vanaf: € 34.50
Meer info

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *