The Klimt’s Cat Croatian Adventure

Alle Blogs, á la Gustav Klimt, Karens Krabbels

Er wordt gefluisterd dat de beroemde kunstenaar Gustav Klimt een bijzondere reis maakte naar Kroatië. Hij was daar om inspiratie op te doen voor zijn nieuwe schilderijen. Tijdens zijn reis ontmoette hij een kat die zijn hart stal.

Het was een prachtig dier met een dikke, pluizige vacht en grote groene ogen. Gustav Klimt was gefascineerd door de manier waarop de zonnestralen op de vacht van de kat vielen, waardoor het patroon op zijn vacht er bijna uitzag als een schilderij op zich.

Schilderachtige Kat

Gustav Klimt raakte geïnspireerd door de schoonheid van de kat en maakte schetsen van het dier terwijl het rondliep door de straten van Kroatië. Na zijn reis nam hij de kat mee naar zijn atelier in Wenen en begon hij aan een nieuw schilderij.

Decoratief Ornamentalisme

Het schilderij dat hij maakte, behoorde tot het ‘decoratief ornamentalisme’ waarom Klimt bekend stond vanwege zijn gebruik van patronen, lijnen en decoratieve elementen. Het schilderij toont de kat, omringd door een weelderige omgeving van patronen en kleuren die leken op de straten en gebouwen die Klimt had gezien tijdens zijn reis.

Het schilderij werd een van de lievelingsschilderij van Gustav Klimt omdat het de schoonheid toonde die hij zocht in de wereld om hem heen. De kat zelf keerde nooit terug naar Kroatië, maar bracht de rest van zijn leven door in Klimts atelier samen met vier andere katten die de kunstenaar had meegebracht van de vele verre reizen die hij maakte.

Verdwenen schilderij

Helaas is het schilderij vlak voor Klimts overlijden in 1918 spoorloos verdwenen. Ik vond dat vreselijk zonde, want ik had graag een dergelijk schilderij van Klimts hand willen zien.
Vandaar dat ik besloot zelf een poging te wagen om de prachtige kat uit dit verhaal ‘te vangen’ in een tekening zoals Klimt die misschien gemaakt zou kunnen hebben. Dat is gelukkig niet helemaal gelukt want ik kan mijn eigen creatieve interpretatie niet wegpoetsen, maar ik ben toch tevreden over het resultaat.
Het werk bevat vele kleurrijke, contrasterende kleuren en decoratieve ornamentele elementen, zoals patronen en abstracte geometrische vormen.

NB: mocht het je nog niet duidelijk zijn, bovenstaand verhaaltje is -net als dit werk- volledig gefantaseerd. Maar tijdens het tekenen zat ik te denken hoe en waarom Klimt zo’n kat zou vereeuwigen in een Kroatische omgeving. Vandaar dat ik het leuk vond om dit verhaaltje verder uit te werken en bij dit werk te plaatsen.

Iets voor aan jouw muur?

Bekijk het Maar! Webshop:

The Klimt's Cat Croatian Adventure

The Klimt's Cat Croatian Adventure

Vanaf: € 34.50
Meer info

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro. Ik maak dan meestal gebruik van Iphone foto's, echter nooit met de bedoeling deze exact te kopiëren.
Ik vind het juist een uitdaging om te zoeken naar het beste kleurenpalet, compositie en uitsneden. Ook combineer ik graag verschillende taferelen. Daarnaast is het niet mijn voornaamste streven om mensen herkenbaar weer te geven (tenzij het een portret is natuurlijk). Ik wil gewoon een bepaalde sfeer zo goed mogelijk weergeven!
En voor wie het leuk vindt; sinds september 2021 vind je me ook op Getekend Maastricht en inmiddels zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl
Of misschien zie ik je wel op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *