Tuo Valentino: Een Geïllustreerd Verhaal over de Liefde

Queen of Hearts: Deze  tekening die ik in 2023 maakte, toont een vrouw met een Hartenvrouw in haar hand. Deze kaart staat voor de immense kracht van emoties en het vermogen om liefde te geven en te ontvangen.

Liefde door de Eeuwen Heen

Valentijnsdag is de dag van de liefde. Toch wordt er vaak gezegd dat Valentijn vooral een commercieel verhaal is, bedoeld om de kas te spekken van restaurants, juweliers en winkels die bloemen, kaarten en cadeautjes verkopen. Maar Valentijnsdag kent een rijke historie die terug gaat tot het oude Rome.

Valentijnsdag is geworteld in verhalen over liefde en opoffering, zoals die van de martelaar Valentino en de godin Venus, die de essentie van romantische en goddelijke liefde belichamen. Ook de Taj Mahal herinnert aan de kracht van liefde alhoewel ik persoonlijk toch liever een kaartje krijg.
Lees er meer over in deze blog!

Blinde Liefde

Populair is het verhaal over Valentino, een christelijke priester die leefde onder het bewind van keizer Claudius II. Valentino, vervolgd voor zijn geloof, vond liefde in de meest onwaarschijnlijke omstandigheden toen hij verliefd werd op de blinde dochter van zijn cipier.

Asterius en de Gevangen Priester

In de schaduwen van een Romeins rijk, geregeerd door keizer Claudius II, vond de christelijke priester Valentino zichzelf achter tralies, veroordeeld voor zijn daad van rebellie – het in het geheim voltrekken van huwelijken tegen de wil van de keizer in. Claudius geloofde namelijk dat ongetrouwde soldaten betere strijders waren.
Maar zelfs in de koude, donkere cellen van de gevangenis bloeide een onverwachte liefde op tussen hem en Asterius, de blinde dochter van zijn cipier.

De avond voor Valentino’s executie, stuurde hij Asterius zijn laatste bericht ondertekend met “Tuo Valentino” (Jouw Valentijn). En toen, alsof de hemel zelf hun verboden liefde erkende, geschiedde er een wonder. Bij het lezen van Valentino’s woorden, kon de blinde Asterius weer zien. De eerste “Valentijnskaart” was geboren!

Maar liefde, hoe sterk ook, kon de scherpte van het zwaard niet afwenden en Valentino werd onthoofd. Hij stierf als een martelaar voor de liefde in een periode van onderdrukking. Maar zijn laatste geschreven woorden blijven voortbestaan als een blijvende herinnering dat liefde, zelfs in de moeilijkste tijden, een kracht is die blijft bestaan.

Venus:

De Stralende Godin van Liefde en Schoonheid

In de annalen van de Romeinse mythologie neemt Venus een bijzondere plaats in als de verpersoonlijking van liefde, schoonheid, en verleiding. Als de Romeinse tegenhanger van de Griekse Aphrodite, vormt ze de kern van verhalen die draaien om hartstocht en verlangen, maar ook om de harmonie en verbondenheid die liefde kan brengen.

De Geboorte van Venus en Haar Rol in de Mythologie

Volgens de mythologie is Venus geboren uit het schuim van de zee, waarmee haar verbinding met de natuur en de elementen van het begin af aan is gevestigd. Venus is niet alleen de godin van fysieke schoonheid, maar ook van de innerlijke schoonheid die relaties kan smeden en mensen dichter bij elkaar brengt.

Haar liefdesleven is veelbesproken in de mythologische overlevering, gekenmerkt door haar relaties met zowel sterfelijke als onsterfelijke minnaars. Deze verhalen leren ons meer over de aard van liefde en begeerte, en de invloed daarvan op ons menselijk gedrag.

Moeder van het Romeinse volk

In het Romeinse rijk werd Venus, dankzij haar zoon Aeneas, gezien als de moeder van het Romeinse volk. Aeneas was een Trojaanse held en vooral bekend omdat hij, na de val van Troje, een lange reis maakte die hem uiteindelijk naar Italië leidde. Daar speelde hij een cruciale rol bij de oprichting van Rome.

Veneralia: Feest van Liefde en Schoonheid

De Veneralia was een festival in het oude Rome ter ere van Venus. Op deze dag, 1 april, bezochten de Romeinen de tempel van Venus om haar te eren en te vragen hun harten te sturen in zaken van liefde en persoonlijke relaties. Er is niets bekend over een eventuele relatie met Valentijnsdag, maar beide dagen nodigen uit tot reflectie op liefdesrelaties en persoonlijke banden, al is de wijze waarop dit gebeurt verschillend.

Liefde … Wat is dat, liefde?

Vanuit biologisch perspectief kan liefde worden beschouwd als iets dat ons mensen verbindt en ervoor zorgt dat we bij elkaar blijven, ons voortplanten en elkaar helpen zodat wij en ons nageslacht beter kunnen overleven. Filosofisch gezien heeft liefde altijd een centrale plaats ingenomen in de menselijke ervaring, waarbij denkers uit verschillende culturen en tijdperken zich hebben gebogen over de aard en het doel ervan.

Filosofische Oorsprong van Liefde

De oude Grieken hadden meerdere woorden om de verschillende soorten liefde te beschrijven, zoals “eros” (romantische, passionele liefde), “philia” (vriendschappelijke liefde), “storge” (familiale liefde) en “agape” (onvoorwaardelijke, goddelijke liefde). Plato, in zijn werk “Het Symposium”, verkent de idee dat liefde de mens drijft tot het nastreven van het goede en het ware, een conceptuele zoektocht naar schoonheid en volmaaktheid.

In de Middeleeuwen werd liefde vaak gezien als een goddelijke kracht die de menselijke ziel dichter bij God kon brengen. Later, tijdens de Romantiek, werd liefde geïdealiseerd als de ultieme expressie van individuele emotie en passie, een bron van inspiratie en transcendente ervaring.

Valentijnsdag legt vooral de nadruk op “eros”, de romantische liefde. Dit feest biedt mensen een specifieke gelegenheid om uiting te geven aan hun liefde, niet alleen door middel van romantische gebaren, maar ook door het waarderen van vriendschappen en familiebanden, wat weer aansluit bij “philia” en “storge”.

Tekening gemaakt in 2022.

 

Taj Mahal

Een Liefdesverhaal voor de Eeuwigheid

In een verhaal over De Liefde, mag het verhaal van Shah Jahan en Mumtaz Mahal niet ontbreken.  Shah ontmoette zijn toekomstige vrouw op een bazaar, waar zij als sieradenverkoopster werkte. Zij was niet onder de indruk van de man en vroeg een extreem hoog bedrag voor een sieraad. Maar Shah was verkocht.

Parel van het Paleis

Shah trouwde de mooie vrouw en gaf haar de naam Mumtaz Mahal, oftewel ‘parel van het paleis’.
Tijdens hun huwelijk zou de Mumtaz Mahal haar echtgenoot op zijn vele veldtochten vergezellen en zij schonk hem veertien kinderen in negentien jaar. Ze waren gelukkig totdat Mumtaz in 1631 stierf in het kraambed, na de geboorte van hun laatste dochter.

Shah Jahan was ontroostbaar en stortte in. Volgens de verhalen ging zijn geestestoestand langzaam achteruit en hij zou zelfs hebben overwogen om als kluizenaar verder te leven. Hij hertrouwde in ieder geval niet meer en zijn oudste dochter Jahanara werd zijn steun en toeverlaat.
In een ultieme poging zijn liefde voor Mumtaz te bewijzen, besloot hij een prachtige graftombe voor haar te bouwen. Ongeveer 20.000 arbeiders en vele olifanten en ossen bouwden bijna twintig jaar lang onder extreem zware omstandigheden aan de graftombe die we nu kennen als de ‘Taj Mahal’.

Fantasietekening gemaakt in 2020. Zie mijn blog ‘Rondreis door Noord-India en Nepal‘.

Lieve en grappige Weetjes

Valentijnsdag zorgt soms voor verrassingen en grappige feitjes. Ik heb er een paar voor je verzameld!

In de 17e eeuw werd in Engeland een Valentijnsdagloterij gehouden waarbij jonge mannen en vrouwen namen trokken om zo hun ‘Valentijn’ te vinden voor het komende jaar. De uitdrukking ‘Jij bent mijn lot uit de Loterij’ komt hier waarschijnlijk niet vandaan, maar ik vond dit weetje toch passen bij deze illustratie die ik begin 2022 maakte.

Wist je dat …

 • Wil je veel Valentijnskaarten ontvangen, dan moet je in het onderwijs gaan werken! Vooral leraren ontvangen de meeste kaarten.
 • Vrouwen kopen graag en dus vaker een valentijnscadeau dan mannen.
 • Bijna drie kwart van de mannen vinden bloemen het ideale valentijnsgeschenk.
 • Huisdieren kunnen ook jouw valentijn zijn waarvoor je een cadeautje kunt kopen.
  Ik zag al googelend dat het in Londen mogelijk is om op 13 en 14 februari met je hond op valentijnsdate te gaan.
 • Er wordt beweerd dat de allereerste Valentijnskaart werd verstuurd vanuit de Tower of Londen. Charles, graaf van Orleans zat er 25 jaar opgesloten en schreef tijdens zijn gevangenschap 60 liefdesgedichten aan zijn vrouw. In een ervan noemt hij haar “Ma Valentinée”.
 • Eind 19e eeuw verstuurde men in Groot-Brittannië bijna geen valentijnskaarten meer. Deze traditie kwam weer in de gratie, toen de kaarten in Amerika populair werden. En dat terwijl de Amerikanen nu juist geïnspireerd werden door Groot-Brittannië zelf!
 • Het meest fantastische liefdesgeschenk is de Taj Mahal in India. Het werd gebouwd door de Mogol-keizer Shah Jahan die een grafmonument voor zijn lievelingsvrouw Mumtaz Mahal wilde laten bouwen.
 • Wist je dat in Finland Valentijnsdag meer gezien wordt als een dag om vriendschap te vieren in plaats van romantische liefde? Ze noemen het “Ystävänpäivä”, wat “Vriendendag” betekent.
 • In Japan is het traditie dat vrouwen op Valentijnsdag chocolade geven aan mannen. Er is zelfs een onderscheid tussen ‘Giri-choco’ (verplichte chocolade voor collega’s en vrienden) en ‘Honmei-choco’ (speciale chocolade voor geliefden).