Angstaanjagend Halloween gekrabbel

door | 12 okt 2021 | Alle Blogs, Karens Krabbels

Halloween, dame met pompoen

Halloween, geschminkte dame met pompoen

Volgens de Ieren is in de nacht van 31 oktober de sluier tussen het heden en het hiernamaals heel dun, waardoor de doden makkelijker terug kunnen keren op aarde.

Het feest Halloween is voortgekomen uit het oorspronkelijk Keltische festival Samhain, vaak het Keltische nieuwjaar genoemd. De Keltische kalender begon op 1 november en de overgang van warm naar koud weer in die maand werd geassocieerd met de dood en het hiernamaals. De Kelten geloofden dat op 1 november de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Om de boze geesten af te weren droegen de Kelten griezelige maskers en kostuums.

Voor het échte Halloween moet je naar Keltisch Ierland
De Keltische cultuur had zo’n 2500 jaar geleden een grote invloed op landen als Ierland en Nederland. Vandaar dat wordt beweerd dat als je een groot fan bent van Halloween, je naar Ierland moet! Ik kan het niet beoordelen, want ik ben er nog nooit geweest. Maar blijkbaar weten de Ieren als geen ander hoe ze  van ‘hun’ Halloween een feestelijk en onvergetelijk spektakel kunt maken van deze spookachtige dag. In Ierland vind je dan ook veel verlaten kastelen vol spinnenwebben, eenzame kerkhoven en leegstaande abdijen met vleermuizen.

Halloween in de Verenigde Staten
In de 19e eeuw, tijdens de grote immigratie naar Amerika, namen de Ieren het Halloweenfeest mee de oceaan over en zo werd het feest ook populair in de VS. In deze tijd dook ook de bekende jack-o’-lantern op, een uitgeholde pompoen die op een gezicht lijkt. De opengesneden pompoen bevat vaak een brandende lamp of kaars. Wereldwijd is dit wellicht het bekendste symbool van Halloween geworden.

De lantaarn van met Stingy (gierige) Jack
De jack-o-lantarn  vertegenwoordigt de geest van de hoefsmid Jack O’Latern. Op een nacht ontmoet deze Ierse man de duivel die bezit van zijn ziel wilde nemen, maar Jack is hem elke keer te slim af. Na zijn dood weigerde God hem de toegang tot de hemel omdat hij met de duivel had geheuld. En eenmaal bij de hellepoort werd hij ook tegengehouden door de duivel. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack rond op de aarde. De duivel gooide hem wel nog een gloeiend kooltje na die Jack in een knol stak om zijn weg te verlichten. Later werd de knol vervangen door een pompoen.

Trick or treat
In de 20e eeuw is Halloween hier en in de VS vooral een kinderfeest met de bedoeling om diegene die opendoet een beetje bang te maken en in ruil daarvoor beloond te worden met een lekkere traktatie (trick or treat).

De Heksenboom, fantasietekening

De Heksenboom in Bladel, fantasietekening

Zwarte Kaat, een heks uit de Kempenstreek.
Soms hoef je helemaal niet zo ver te reizen om eens lekker te kunnen griezelen. Een paar kilometer van mijn woonplaats –op landgoed Ten Vorsel (gemeente Bladel)- vind je een monumentale beuk van ongeveer 130 jaar oud die de heksenboom wordt genoemd. De boom dankt zijn naam aan het “Verhaal van Zwarte Kaat”, dat is te herleiden naar het boek “Het Kind met den Helm” van de 19e eeuwse Bladelse schrijver Jan Renier Snieders.
Zoals je wel zult vermoeden was ‘Zwarte Kaat’ geen lieverdje maar een heks die ooit -samen met haar roversbende- de omgeving onveilig heeft gemaakt, en zelfs een kind heeft ontvoerd. De boze heks zou uiteindelijk haar straf niet ontlopen, en het verhaal wil dat zij ligt begraven op deze plek.

Het verhaal van Zwarte Kaat wordt nog steeds verteld aan de vele kinderen die met hun school op kamp komen op Landgoed Ten Vorsel. Hierdoor wordt de legende levend gehouden en wie goed luistert hoort nog regelmatig haar ijzingwekkende heksenlach door het bos galmen.
Bovenstaande fantasietekening maakte ik a.d.h.v een schets die ik in de zomer maakte.

Schets van de Hekssenboom

Schets Heksenboom Bladel