CARNAVAL TE HAPERT, KEMPENOPTOCHT FEEST VAN VERBROEDERING

Door Karen Nijst (Kahlo Websites Hapert)

Kempenoptocht Hapert 2017

KempenOptocht 2017, CV “Ge wit mér nooit” -Een Onsje meer.
Met op de achtergrond de Sint-Severinuskerk
Hieronder vind je nog 3 tekeningen -met commentaar.
Editie 2018, 2019 en 2020

Het kan verkeren … ook al ben ik van origine een Maastrichtse, toch ben ik erg onder de indruk van de Kempenoptocht die jaarlijks wordt georganiseerd in Hapert, m’n dûrpke.  Het is gewoon heel anders dan ik gewend was!

Dé Champions League der optochten

De KempenOptocht werd in 1989 voor het eerst georganiseerd door c.v. De Pintewippers en is inmiddels uitgegroeid tot de ‘Optocht der Optochten’. Jaarlijks trekken zo’n 35 groepen door de straten van Hapert en de kleurrijke praalwagens met de vrolijk uitgedoste loopgroepen zijn een lust voor het oog. Dat kan ook niet anders, want hier wordt een jaar lang naar toe geleefd. De vele deelnemers werken een seizoen intensief samen om van hun wagen een kunststuk te maken waarbij technische vaardigheden ontplooid worden. En is het eenmaal zo ver? Dan is het één groot feest. Er wordt gelachen, gezongen en gedanst. Als toeschouwer hoef je je geen muurbloempje te voelen, want de deelnemers betrekken het publiek! Of je nu wil of niet 🙂 De een na de andere act wisselt elkaar af en van het publiek wordt veelal assistentie verlangd.

Bestel Afdruk

MINIMAAL 1000 PUNTEN!

De beste wagens en groepen eindigen allemaal met méér dan duizend punten, 1100 is het hoogst haalbare aantal!
En ook al gaat het bij de KempenOptocht om het winnen, ook de verbroedering speelt een grote rol. Er wordt al maanden van tevoren begonnen met het bouwen van de wagens. Opa’s, oma’s, buren, vrienden en bekenden, iedereen helpt een handje.
Winnen is één ding, maar het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat de Kempenoptocht een spektakel blijft voor de vele toeschouwers.

KempenOptocht 2018, 30e editie

Koud, maar weinig wind en af en toe laat de zon zich zien. Het ideale weer voor de meer dan duizend toeschouwers en de bonte stoet aan wagens en loopgroepen.

KempenOptocht 2019, 31e editie

Ook in 2019 zag ik vele mooi afgewerkte, kleurrijke carnavalswagens aan mijn oog voorbij trekken.  Er was storm voorspeld en de deelnemers kregen de  waarschuwing om extra voorzichtig te zijn. Maar van een harde wind was nauwelijks sprake en zelfs de zon liet zich even zien. 36 vriendengroepen pronkten die dag met hun wagens. Zoals ‘Beter leven? Beter Levend!’ van VG De Lollebollen  die zongen over de vleesconsumptie: ‘Ik hak, hak, hak, want slager is mijn vak‘. Vervolgens probeert het ‘vee’ te ontsnappen.

De beste groep uit de regio was: CV De Mouwers, met  ‘Getuigen gezocht’.
Verder ‘Kiep on Smiling’, van CV Krek wak wo (19e plaats) en rechts “Speed-date” van CV de Broemies.
Bestel Afdruk

 

KEMPENOPTOCHT 2020, ‘KICKSTARTER’ VOOR HET CORONAVIRUS?

Het was nog even spannend of er überhaupt een optocht zou zijn op maandag de 24e. De grote optocht in Eindhoven was de zaterdag ervoor afgeblazen vanwege de voorspelde harde wind. Maar de organisatie achtte de weersomstandigheden toch veilig genoeg. In totaal reden achttien wagens met de optocht mee.

Deelnemers en publiek lieten zich door de slechte weersvoorspellingen het plezier niet ontnemen. Helaas lijkt alles erop te wijzen dat we hiervoor een hoge prijs hebben moeten betalen …

Met de kennis van nu lijkt het er namelijk op dat carnaval 2020 en de wintersport de grootste boosdoeners zijn geweest bij de verspreiding van het coronavirus. Over het algemeen wordt aangenomen dat het virus zich in Nederland voor het eerst snel heeft verspreid in Noord-Brabant.

De groep B(r)ouwersgilde uit Reusel had veel werk gemaakt van het thema ‘luchtvaart’. Zie tekening.
Met twee vliegtuigen en een complete luchthaven op een aanhanger won de maatschappij ‘Ordinairlines’ met glans!
“Bedankt voor het vliegen met ORDINAIRLINES. We hopen dat je snel nog een keer komt!” is te lezen op de website van het B(r)ouwersgilde.
Dat is ietwat ironisch omdat kort daarna door de snelle verspreiding van het coronavirus, verschillende landen besloten om hun luchtruim op slot te zetten.
Bestel Afdruk

 

Artikel in de ‘Dit jaar geen Carnaval-gids 2021’ van carnavalsvereniging ‘de Pintewippers‘.

KempenOptocht In Beeld

FEBRUARI 2021

In februari 2021 zou de 33e KempenOptocht worden georganiseerd, maar vanwege de heersende Corona pandemie werd dat een jaartje uitgesteld.

In plaats daarvan  organiseerde de Commissie KempenOptocht in het ‘Burgemeester Wouterspark‘ een expositie met foto’s van carnavalswagens en creaties uit het verleden. Ook waren er drie van mijn tekeningen te zien! Zie de foto’s hieronder.

Een nieuwe carnavalstekening zat er dat jaar dus helaas niet in. Dat is pas in april 2022 gelukt.

 

Kempenoptocht Carnaval 2022

PAAS KEMPENOPTOCHT 2022

Vanwege Corona werd in 2022 de “Pasen Kempenoptocht” georganiseerd die op 18 april -tweede Paasdag-  door de straten van Hapert trok.
A.d.h.v. de vele foto’s die ik die dag maakte, heb ik deze tekening ‘gecomponeerd’.
Ik gebruik gewoon mijn IPhone, dus kon ik later de gezichten van de mensen op de tekening niet altijd even goed zien. Ze zijn uitbundig aan het dansen, staan in een grote wolk rook, of kijken net de verkeerde richting uit … Vandaar dat ik af en toe een beetje heb moeten spieken op andermans foto’s. 😇
Desondanks denk ik het me vast niet is gelukt om ze helemaal gelijkend te krijgen. Persoonlijk vind ik dat niet zo’n groot probleem, omdat het mij vooral om het totale sfeerbeeld gaat. 🤷‍♀️🥳
Ook de opstelling is aan mijn verbeelding ontsproten. Vooraan zie je de grote winnaar ‘De Koekwauze’ uit Bladel en daarachter ‘Het B(r)ouwersgilze’ uit Reusel. In werkelijkheid moest je wachten tot de stoet helemaal voorbij was, voordat je de jonge Blaalse carnavalsvierders in actie kon zien.
Thema’s zijn: ‘Dienst-plicht’ en ‘Geheime Operatie’. Dat past toch wel een béétje bij elkaar, niet dan?

Carnavalstekening bestellen?

Verschillende carnavalstaferelen kun je sinds kort bestellen en laten afdrukken op werkaandemuur.nl. Je ziet ze hieronder. Heb je interesse in een tekening? En staat het er niet bij? Of wil je een (carnavals)tekening laten maken? Neem dan gewoon even contact met mij op!

Klik op een van onderstaande afbeeldingen om naar de shop te gaan. De hier getoonde prijzen zijn een indicatie en afhankelijk van het gekozen formaat en materiaal. Standaard is voor een ingelijst werk gekozen, maar je kunt ook kiezen voor een ander formaat of  kleur lijst. Of voor fotoprint, aluminium dibond, xpozer, hout, staal, behang, print op doek, acrylglas en zelfs voor een ronde print!

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik graag én zo vaak mogelijk. De laatste jaren steeds vaker op de IPAD Pro. Ik maak dan vaak gebruik van Iphone foto's, echter nooit met de bedoeling deze exact te kopiëren.
Ik vind het juist een uitdaging om te zoeken naar het beste kleurenpalet, compositie en uitsneden. Ook combineer ik vaak verschillende taferelen. Daarnaast is het niet mijn voornaamste streven om mensen herkenbaar weer te geven (tenzij het een portret is natuurlijk). Ik wil gewoon een bepaalde sfeer zo goed mogelijk weergeven!
En voor wie het leuk vindt, sinds september 2021 vind je me ook op Getekend Maastricht en sinds 2022 zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl
Zie ik je wellicht ook op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.