Carnaval Hapert. Kempenoptocht, feest van verbroedering

Wat kun je hier vinden?

Klik op ’n tekening om het verhaaltje te lezen!
Door Karen Nijst (Kahlo Websites Hapert)

KempenOptocht 2017. Hier zijn twee verenigingen uit Hapert afgebeeld (en ik zweer je dat dit toeval is!):  “CV Ge wit mér nooit” met ‘Mag het een Onsje meer zijn’ en op de voorgrond “CV Ge kekt mer“. Helemaal op de achtergrond zie je de Sint-Severinuskerk.

Dé Champions League der optochten

Het kan verkeren … ook al ben ik van origine een Maastrichtse, toch ben ik erg onder de indruk van de Kempenoptocht die jaarlijks wordt georganiseerd in Hapert, m’n dûrpke. Het is gewoon heel anders dan ik gewend was!

Optocht der Optochten

De KempenOptocht werd in 1989 voor het eerst georganiseerd door c.v. De Pintewippers en is inmiddels uitgegroeid tot de ‘Optocht der Optochten’. Jaarlijks trekken zo’n 35 groepen door de straten van Hapert en de kleurrijke praalwagens met de vrolijk uitgedoste loopgroepen zijn een lust voor het oog. Dat kan ook niet anders, want hier wordt een jaar lang naar toe geleefd. De vele deelnemers werken een seizoen lang intensief samen om van hun wagen een kunststuk te maken waarbij ook veel technische vaardigheden benut en/of ontplooid worden.

Gewôn meej zun alle anhoake

Is het eenmaal zo ver? Dan is het één groot feest. Er wordt gelachen, gezongen en gedanst. Als toeschouwer hoef je je geen muurbloempje te voelen, want de deelnemers betrekken het publiek! Of je nu wil of niet… De een na de andere act wisselt elkaar af en van het publiek wordt veelal assistentie verlangd.

Filmpje dat in 2021 gemaakt werd door KempenTV. Na ca. 5 minuten is er ook aandacht voor mijn tekeningen die tijdens deze buitenexpositie werden geëxposeerd. Zie ook ‘Kempenoptocht tijdens Corona’ onderaan.

MAXIMAAL 1100 PUNTEN!

De beste wagens en groepen eindigen allemaal met méér dan duizend punten, 1100 is het hoogst haalbare aantal!

Schets voor de carnavalstekening 2024

De jury bestaat uit 11 juryleden die elk onafhankelijk punten geven. Er zijn 100 punten te verdelen bij de categorie wagens: 40 voor de wagen, 30 voor de act en 30 voor het samenspel. Dit zorgt voor een maximaal haalbare score van 1100 punten, gezien de elf onafhankelijke juryleden die elk hun oordeel vellen.

Bij grote loopgroepen zijn er 25 punten per categorie te verdelen:

  1. Karnavalesk (humor, spot, spitsvondigheid, kleurrijk)
  2. Originaliteit (actualiteit, idee, creativiteit, verrassing)
  3. Presentatie (voortbewegen, gedrag groep/ individuele act, muziek, geluid)
  4. Afwerking (technisch, teksten, samenhang/compositie, harmonie, afwerking).

Maar het gaat bij de KempenOptocht natuurlijk niet alleen om de hoofdprijs, ook verbroedering speelt een grote rol. Er wordt al maanden van tevoren begonnen met het bouwen van de wagens. Opa’s, oma’s, buren, vrienden en bekenden, iedereen helpt een handje. Winnen is één ding, maar het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat de Kempenoptocht een spektakel blijft voor de vele toeschouwers.

KempenOptocht 2018, 29e editie

Op de tekening: CV De Brassers met ‘Carnavalskrakers’ en JV de Barbiertjes met ‘Googlen’.
Achteraan zie je een stukje van de wagen van CS Ge kekt Mer. Ik denk dat het de graanmolen van Hapert moet voorstellen.

De Kempenoptocht trok dat jaar op carnavalsmaandag 12 februari door de straten in Hapert en toeschouwers uit de hele regio zagen onder een koud zonnetje een bonte stoet aan wagens voorbijkomen. Het was ook echt genieten! De KempenOptocht is niet zomaar een carnavalsoptocht maar kleinkunst met een grote “K” en genieten met een grote “G” las ik op de site van de Pintewippers.

KempenOptocht 2019, 30e editie

Maandag 4 maart 2019

Ook in 2019 zag ik vele mooi afgewerkte, kleurrijke carnavalswagens aan mijn oog voorbij trekken.  Er was storm voorspeld en de deelnemers kregen de  waarschuwing om extra voorzichtig te zijn. Maar van een harde wind was nauwelijks sprake en zelfs de zon liet zich even zien. 36 vriendengroepen pronkten die dag met hun wagens. Zoals ‘Beter leven? Beter Levend!’ van VG De Lollebollen  die zongen over de vleesconsumptie: ‘Ik hak, hak, hak, want slager is mijn vak‘. Vervolgens probeert het ‘vee’ te ontsnappen. Zie tekening hieronder (tekst gaat verder onder deze afbeelding).

De beste groep uit de regio was: CV De Mouwers, met  ‘Getuigen gezocht’.
Verder ‘Kiep on Smiling’, van CV Krek wak wo (19e plaats) en rechts “Speed-date” van CV de Broemies.

KEMPENOPTOCHT 2020, 31e editie

De groep B(r)ouwersgilde uit Reusel had veel werk gemaakt van het thema ‘luchtvaart’. Zie tekening.
Met twee vliegtuigen en een complete luchthaven op een aanhanger won de maatschappij ‘Ordinairlines’ met glans!
“Bedankt voor het vliegen met ORDINAIRLINES. We hopen dat je snel nog een keer komt!” is te lezen op de website van het B(r)ouwersgilde. Ietwat ironisch, omdat kort daarna door de snelle verspreiding van het coronavirus verschillende landen besloten om hun luchtruim op slot te zetten.

KICKSTARTER VOOR HET CORONAVIRUS?

Maandag 24 februari 2020

Het was nog even spannend of er überhaupt een optocht zou zijn. De grote optocht in Eindhoven was de zaterdag ervoor afgeblazen vanwege de voorspelde harde wind. Maar de organisatie achtte de weersomstandigheden toch veilig genoeg. In totaal reden achttien wagens met de optocht mee. Deelnemers en publiek lieten zich door de slechte weersvoorspellingen het plezier niet ontnemen. Helaas lijkt alles erop te wijzen dat we hiervoor een hoge prijs hebben moeten betalen…

KEMPENOPTOCHT 2022, 32E EDITIE

De opstelling van de wagens is volledig aan mijn verbeelding ontsproten. Vooraan zie je de grote winnaar ‘De Koekwauze’ uit Bladel en daarachter ‘Het B(r)ouwersgilze’ uit Reusel. In werkelijkheid moest je wachten tot de stoet helemaal voorbij was, voordat je de jonge Blaalse carnavalsvierders in actie kon zien.
Thema’s zijn: ‘Dienst-plicht’ en ‘Geheime Operatie’. Dat past toch wel een beetje bij elkaar, niet dan?

PAAS KEMPENOPTOCHT

Maandag 18 april 2022

Corona zorgde ervoor dat pas later in 2022 de “Pasen KempenOptocht” werd georganiseerd. Deze trok op 18 april -op een onverwacht warme tweede Paasdag-  door de straten van Hapert. A.d.h.v. de vele foto’s die ik die dag maakte, heb ik bovenstaande tekening ‘gecomponeerd’.
Ik gebruik gewoon mijn Iphoontje, maar dit betekent wel dat ik de gezichten van de mensen op de foto’s vaak niet goed kan zien. Ze zijn uitbundig aan het dansen, staan in een grote wolk rook, of kijken net de verkeerde richting uit … Hierdoor moest ik af en toe een beetje spieken op andermans foto’s.
Desondanks denk ik het me niet is gelukt om de gezichten op de tekening gelijkend te krijgen. Persoonlijk zie ik dit niet als een groot probleem, aangezien mijn focus vooral ligt op het vastleggen van de algehele sfeer.
Daarnaast wil ik mijn werk ook commercieel gebruiken en dan is het soms niet wenselijk als mensen al te herkenbaar worden afgebeeld. Er is natuurlijk ook nog steeds zoiets als de AVG.
 

KEMPENOPTOCHT 2023, 33E EDITIE

Op de tekening: Vooraan zie je de wagen van ‘de bezorgde burger’ van CV de Big Smiles uit Reusel. Daarachter is een andere Reuselse groep ‘JV ‘t @brouwersgildereusel’ druk bezig met ‘De Grote Verbouwing’. Duo Vrolijk uit Casteren vond het hoog tijd voor ‘De Grote Blaastest’

Maandag 20 februari 2023

Het zonnetje liet zich niet zien maar dat was ook niet nodig. Een grauwe dag zou het toch niet worden, met al die prachtige kleurrijke wagens en vrolijk uitgedoste mensen.
Ik maakte veel foto’s en daarna heb ik toch een maandje nodig gehad om deze tekening te maken.
Tekenen, gummen, tekenen en nog eens gummen en tekenen. Laag over laag, gebruikmakend van eigengemaakte brushes. Elke dag ben ik toch minimaal een half uurtje bezig geweest, en dat was wat mij betreft veel te kort. Het is altijd heerlijk werk om te doen.

Vooral ‘de bezorgde burger’ van CV de Big Smiles uit Reusel, vond ik bijzonder leuk om uit te werken (links op de tekening). Zo’n wagen vol ‘junkfood’ moet de oplettende burger wel erg bezorgd maken … dus géén idee waarom ze vrij laag eindigen. Maar de jury zal ongetwijfeld een goede reden hebben gehad of ze hebben zich ook zorgen gemaakt over het hoge vetgehalte dat van deze wagen leek af te druipen.

JV ‘t @brouwersgildereusel -ook uit Reusel – behaalde een terechte eerste plaats met ‘De Grote Verbouwing’. Een beetje stereotyperend wel, als je mij vraagt. Met langharige blonde dames, opgepompte boezems en stoere mannen in overalls. Toch zag het er allemaal geweldig uit. Wat een werk moet er in hebben gezeten om dit te maken!

Op de voorgrond zie je Duo Vrolijk die zo vriendelijk waren om voor mij te poseren, nadat ze mij en de mensen om me heen, hadden natgespoten…

KEMPENOPTOCHT 2024, 34E EDITIE

Op de tekening: Vooraan zie je de wagen met de ‘grote neus’ van J.V. ’t B(r)ouwersgilde uit Reusel met als thema “Raketproeven!”. Daarachter -en het meisje vooraan- J.V. De Barbiertjes uit Netersel met “Aparte Verhouding”. Links zie je een gebroken hart, die bij de wagen van de Eerselse groep CV Buurtschap Schaak hoort. Hun thema was “We gaan scheiden”.  Rechts vooraan in de tekening zijn twee mannen uit Hapert te zien: Jansen-van Beers. Met hun opvallende rossige lange haren nodigden ze iedereen uit voor een ‘Met haar op de foto’ -moment.

Maandag 12 februari 2024

Na het startschot, dat om 13:00 uur werd gelost door de Carnavalsprins van Hapert, Prins van de Pintewippers, trok de KempenOptocht door de straten van Hapert. Ondanks een sporadische lichte regenbui vanuit een verdwaalde donkere wolk, scheen de zon vrolijk op de stoet, waardoor het rood, groen en geel van de deelnemende wagens nog meer schitterde dan gewoonlijk.
Natuurlijk was ik erbij om foto’s te maken met mijn iPhone, zodat ik een nieuwe tekening van deze 34e editie kon maken. Het resultaat vind je hierboven.

Ik krijg soms de vraag waarom ik niet (alleen) de hoofdprijswinnaars uitwerk in deze carnavalstekeningen. Het antwoord hierop is simpel. Het kan zijn dat ik geen (goede) foto van hen heb gemaakt, dat hun wagen minder goed te tekenen is, of dat deze niet goed past binnen de compositie die ik voor ogen heb. Foto’s ‘lenen’ van anderen doe ik liever niet vanwege de auteursrechten, en het consequent noemen van namen van anderen bij elk werk is gewoonweg niet haalbaar.

Daarnaast kan een groep met kop en schouders boven de andere deelnemers uitsteken, maar dat kan ook te danken zijn aan aspecten zoals act, het geluid, samenspel, de muziek – kortom, aan alles wat erg lastig te tekenen is. Dan valt de keuze toch gauw op de carnavalswagens waarop je niet uitgekeken lijkt te raken.

KEMPENOPTOCHT Tijdens Corona, febr. 2021

In februari 2021 zou de 33e KempenOptocht worden georganiseerd, maar vanwege de Corona pandemie werd dat een jaartje uitgesteld. Zie ook de video bovenaan.

In plaats daarvan organiseerde de Commissie KempenOptocht in het ‘Burgemeester Wouterspark‘ een expositie met foto’s van carnavalswagens en creaties uit het verleden. Ook waren er vier van mijn tekeningen te zien. Een nieuwe carnavalstekening zat er dat jaar dus helaas niet in.

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

Carnaval 2025

Carnaval 2025 begint op zondag 2 maart in week 9 en duurt tot en met 4 maart. De KempenOptocht is dan op maandagmiddag 3 maart weer te bezoeken. Het startschot wordt dan om 13:00 uur gelost door de Carnavalsprins van Hapert, Prins van de Pintewippers.
Meer inhoudelijke informatie vind je op: www.pintewippers.nl

Iets voor aan jouw muur?

Kunst Op Maat Shop:

3x Kempenoptocht Hapert (Carnaval in Brabant)

3x Kempenoptocht Hapert (Carnaval in Brabant)

Vanaf: € 75.50
Meer info