Procreate digitaal gekrabbel

Mariakapel Hapert-detail Omdat ik de laatste jaren steeds vaker teken op de Ipad-Pro ben ik altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Begin 2021 heb ik me verdiept in ‘Procreate’ een geweldige app die vele mogelijkheden biedt. Je moet je wel goed verdiepen in de tools en ook hier geldt ‘oefening baart kunst’. De gebruikte kwasten kun je ook zelf maken en dat is ook erg leuk om te doen.

Zie bijvoorbeeld de steentjes in de tekening van de Mariakapel te Hapert.

In onderstaande video zie je hoe ik van alles heb zitten uitproberen. Normaliter bekijk ik de voorbeelden die ik wil gebruiken (zoals gezicht en nagels) in een apart scherm van mijn laptop. Maar als dat niet lukt, kun je ze ook in de tekening oproepen zoals je hieronder ziet gebeuren. Zo kun je af en toe even spieken.

Overtrekken doe ik zelden (alleen als ik iets nader wil bestuderen), want in mijn ogen verstoort dat het creatieve proces. En daarnaast draait het uiteindelijk toch om de juiste compositie en kleurgebruik.

Klik op onderstaande video, dan zie je wat ik bedoel!

NB:
Ik moet er wel bij zeggen dat het niet altijd prettig werken is op een IPad Pro. Veel mensen klagen -terecht is mijn ervaring- over het touch screen, dat graag ‘bevriest’ zo nu en dan. Dat noemen ze dan een ‘frozen touchscreen’. Heel vervelend als je net lekker aan het werken bent. Ook de latere versies hebben daar blijkbaar last van, las ik. Helaas kun je de Procreate App alleen gebruiken op een IPad maar ik kijk toch uit naar een beter alternatief.