Sagen en mythen-krabbeltje, Narcissus

door | 30 mei 2016 | Karens Krabbels

Narciscus ruikt aan een narcis bij de waterbron

Narciscus, klik voor een vergroting

Onderwerp: Karens Krabbels

Er leefde eens een beeldschone  jongen die Narcissus heette.
Hij had dikke gouden krullen die dansten op zijn schouders en ogen die straalden als sterren. Hij was zongebruind en gespierd omdat hij blootvoets door de bossen en varens rende, op de rotsen klom, vergezeld door vlinders, vogels en andere dieren. Want andere wezens vertrouwde hij niet.
Hij was het liefst alleen. Mensen vond hij maar niets.  

En daarom negeerde hij de nimfen in het bos, die hem teveel aan de mensen deden denken. Eén van de nimfen was helaas smoorverliefd op Narcissus. Ze verlangde naar hem, smachtte en wachtte op hem, en ontpopte zich als een echte stalker, maar het lukte haar niet hem te bereiken.
Ze kon niet meer eten, ze kon niet meer fitnessen, mindfulness werkte niet en dus kon zij ook niet slapen. Ze werd doorschijnend. En op het laatst verdween ze helemaal… alleen haar stem bleef nog over als een ECHO.

De andere nimfen weenden, rouwden en werden onredelijk boos waarop zij Aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid vroegen om Narcissus te straffen. Aphrodite voelde daar vreemd genoeg wel wat voor en zo kwam het dat Narcissus op een dag vreselijke dorst kreeg en een bron opzocht om water te drinken. Hij knielde in het gras en wilde het water met zijn handen opscheppen, toen hij plotseling een wonderschone jongen zag. Narcissus werd op slag verliefd op zijn spiegelbeeld. 

Hij bleef lange tijd staren, verdiept in de weerspiegeling van zijn gelaat en voelde iets wat hij nog nooit had gevoeld. Narcissus wilde deze prachtige jongen een kus geven. Hij boog voorover en drukte zijn lippen op het water, verloor zijn evenwicht en verdronk!

De nimfen schrokken ervan, want dit hadden ze nu ook weer niet gewild. Ze zochten overal naar het dode lichaam van Narcissus,  maar konden het niet vinden. Het enige wat ze vonden was een prachtige gele bloem met een lange sierlijke steel: de narcis.

En wat leren wij hiervan? Narcissus had groot gelijk, menselijke wezens zijn veelal niet te vertrouwen  😛

Onderwerp: Karens Krabbels

narcis