Valentijn, liefdevol gekrabbel

door | 11 feb 2022 | Karens Krabbels | 0 Reacties

Dame met bruidshoedje, lovebirds, waaier en Turks Tapijt

Fantasietekening: dame met bruidshoedje, lovebirds, zwanen, bloemen, hartjes, waaier en Turks Tapijt

Valentijnsdag is de dag van de liefde maar zou vooral een commercieel verhaal zijn, bedoeld om de kas te spekken van restaurants, juweliers en winkels die bloemen, kaarten en cadeautjes verkopen. Toch kent Valentijnsdag een rijke historie die terug gaat tot het oude Rome.
Over hoe Valentijnsdag precies is ontstaan, gaan verschillende verhalen rond. Het enige wat zeker is, is dat Valentijnsdag is ontstaan in Italië.

Populair is het verhaal over de godin Juno die op 14 februari jarig zou zijn en wiens verjaardag uitbundig gevierd werd in het oude Rome. Juno was de godin van het zuivere licht dat zorgde voor nieuw leven en de godin waakte vooral over de vrouw als echtgenote en moeder.  Juno was de ideale echtgenote voor Jupitor, alhoewel hij bekend stond als een beduchte vrouwengek.

Een dag na Juno’s verjaardag werd er een groot feest georganiseerd ter ere van haar en Pan, de god van de natuur. Dit vruchtbaarheidsfeest  ‘De Lupercalia’ zou, naar verluid, gevierd worden in de buurt van de grotten waar de stichters van Rome ‘Romulus en Remus’ waren opgevoed door een wolvin. Tijdens dit evenement werd een grote loting georganiseerd en mochten vrijgezelle mannen de naam van een ongehuwd meisje uit een grote kom trekken. Eenmaal aan de jonge dame voorgesteld, vormden ze voor de rest van het feest een koppel.

Aan deze ‘heidense bedoening’ kwam een einde toen paus Gelasius in 496  het Lupercalia-feest christelijker wilde maken door er de naam van de heilige ‘Valentijn’ aan te verbinden.

Blinde liefde

Fantasietekening, man kust verschrikte vrouw. Met vliegende lootjes en hart op de achtergrond

Tijdens Lupercalia zou er een loterij gehouden worden waarbij de prijs een partner was. De namen van ongehuwde jonge vrouwen werden in een kom gegooid, waarna ongehuwde mannen een naam mochten trekken.

Een andere legende gaat over de christelijke priester Valentino die door keizer Claudius II werd vervolgd en gevangen genomen omdat de keizer het niet kon uitstaan dat Valentino christen was. Valentino wilde zich ondanks alle martelingen niet laten bekeren. In de gevangenis werd hij verliefd op ‘Asterius ‘, de blinde dochter van zijn cipier. De avond voor hij onthoofd zou worden, stuurde Valentijn het meisje een berichtje dat hij ondertekende met ‘Tuo Valentino’, jouw Valentijn. Toen Asterius het schrijven in handen kreeg, kon ze weer zien en het briefje lezen. De eerste “Valentijnskaart” was geboren!

Hoe het precies zit, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Feit is dat vrijwel ieder land in Europa op soortgelijke wijze Valentijnsdag viert. Ook in Japan wordt Valentijnsdag gevierd op 14 februari, maar dan is het de man die overladen wordt met cadeautjes als chocolade. Dit hoeft niet perse om een geliefde te gaan, ook werkgevers en collega’s krijgen zoete presentjes. De vrouwen hebben echter niet te klagen, want een maand later –op de Witte dag- is het haar beurt om witte kadootjes te ontvangen zoals witte sieraden, ondergoed en chocolade.

De ‘bederfelijke’ westerse invloed van het valentijnsfeest

In landen als Saoedi-Arabië en Iran is deze christelijke en westerse feestdag verboden. Wie graag valentijn wil vieren met cadeautjes, bloemen of wijn, loopt het risico zwaar gestraft te worden.

Andere lieve en grappige weetjes

  • Wil je veel Valentijnskaarten ontvangen, dan moet je in het onderwijs gaan werken! Vooral leraren ontvangen de meeste kaarten.
  • Vrouwen kopen graag en dus vaker een valentijnscadeau dan mannen.
  • Bijna drie kwart van de mannen vinden bloemen het ideale valentijnsgeschenk.
  • Huisdieren kunnen ook jouw valentijn zijn waarvoor je een cadeautje kunt kopen.
    Ik zag al googelend dat het in Londen mogelijk is om op 13 en 14 februari met je hond op valentijnsdate te gaan.
  • Er wordt beweerd dat de allereerste Valentijnskaart werd verstuurd vanuit de Tower of Londen. Charles, graaf van Orleans zat er 25 jaar opgesloten en schreef tijdens zijn gevangenschap 60 liefdesgedichten aan zijn vrouw. In een ervan noemt hij haar “Ma Valentinée”.
  • Eind 19e eeuw verstuurde men in Groot-Brittannië bijna geen valentijnskaarten meer. Deze traditie kwam weer in de gratie, toen de kaarten in Amerika populair werden. En dat terwijl de Amerikanen nu juist geïnspireerd werden door Groot-Brittannië zelf!
  • Iconische fantasietekening Taj Mahal te Agra

    Iconische fantasietekening Taj Mahal te Agra LEES BLOG ⤍

    Het meest fantastische liefdesgeschenk is de Taj Mahal in India. Het werd gebouwd door de Mogol-keizer Shah Jahan die een grafmonument voor zijn lievelingsvrouw Mumtaz Mahal wilde laten bouwen.