Roodharig gekrabbel á la Kimt

á la Gustav Klimt, Karens Krabbels

Ook dit werk is volledig ontsproten uit mijn fantasie, hoewel ik verschillende elementen heb samengebracht die hun oorsprong vinden in de schilderijen van Gustav Klimt. Elk detail is met de hand getekend en zorgvuldig geplaatst.​

Decoratief werk

Klimts werk werd beïnvloed door diverse kunststromingen, zoals de decoratieve, esthetische, Japanse en symbolistische kunst. In die tijd waren de Prerafaëlieten erg geliefd, met hun voorliefde voor modellen met lange, rode lokken. Om die reden heb ik ervoor gekozen om de vrouw in mijn werk af te beelden met kastanje-rood haar. Helaas is er weinig bekend over hoe Klimt tegenover deze kunststroming stond. Hoewel zijn schilderij ‘Danaë**’ een mooie -wulpse- roodharige vrouw toont, blijft het een mysterie hoe hij precies tegenover de Prerafaëlieten stond.

**Begin 2000 heb ik Klimt’s Danaë nageschilderd omdat ik de stijl van Klimt beter wilde bestuderen.

Onaardse appelboom

Net zoals veel modellen die voor Klimt poseerden, lijkt de dame in mijn werk zich in een soort droomwereld te bevinden. Haar blik is gericht op een gestileerde appelboom in de verte, een creatie die hoogstwaarschijnlijk nooit in de echte natuur zal voorkomen. Klimt schilderde ook dergelijke appelbomen in het begin van de 20e eeuw, waarbij hij de natuur niet reproduceerde maar reconstrueerde. Dit was voor hem zeker geen ongebruikelijke aanpak.

Golden dress

De jurk die Roodlokje draagt, is duidelijk geïnspireerd op Adele Bloch-Bauer I, ook wel bekend als “Golden Adele”. Wellicht heeft ze deze jurk zelfs op internet gevonden, waar tegenwoordig allerlei kledingstukken met vergelijkbare patronen te bestellen zijn. Het lijkt me heel bijzonder om zoiets prachtigs te mogen dragen.

Meer lezen over werk á la Klimt? Klik hier =>

Iets voor aan jouw muur?

Kunst Op Maat Shop:

Redheaded with Apple Tree á la Klimt

Redheaded with Apple Tree á la Klimt

Vanaf: € 48.50
Meer info

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *