Roodharig gekrabbel á la Kimt

á la Gustav Klimt, Karens Krabbels

Dit werk is fantasie, maar ik heb er verschillende elementen in verweven die zijn geïnspireerd op schilderijen van Gustav Klimt. Alles wat je op het werk ziet is getekend.

Decoratief werk

Klimts werk werd beïnvloed door de decoratieve, esthetische, Japanse en symbolistische kunst. In zijn tijd waren de Prerafaëlieten heel populair, kunstenaars die gek waren op modellen met lange rode lokken. Vandaar dat ik het leuk vond de vrouw op het werk af te beelden met kastanje rood haar. Hoe Gustav Klimt tegenover deze kunststroming stond, weet ik niet. Ik kon daar niet veel over vinden, alhoewel op Klimts ‘Danaë’ wel een mooie roodharige (wulpse) vrouw wordt afgebeeld. Tientallen jaren geleden heb ik dit werk nagemaakt omdat ik de stijl van Klimt beter wilde bestuderen.

Onaardse appelboom

Net als veel modellen die voor Klimt poseerden, lijkt deze dame in een soort droomwereld te zijn beland. Ze kijkt naar een gestileerde appelboom in de verte die waarschijnlijk nooit iemand in de werkelijke natuur zal tegengekomen. Ook Klimt heeft begin 1900, soortgelijke appelbomen geschilderd waarbij hij de natuur niet reproduceerde maar reconstrueerde.

Golden dress

De jurk die Roodlokje draagt, is duidelijk geleend van Adele Bloch-Bauer I, ook wel “Golden Adele” genoemd. Ze kan hem ook op internet hebben gevonden, want ik zag onlangs dat je in verschillende webshops jurken kan bestellen, die zijn bedrukt met de patronen die je ook op dit werk ziet. Hoe het ook zij, het lijkt me heel bijzonder om zoiets moois te mogen dragen.

Iets voor aan jouw muur?

Bekijk het Maar! Webshop:

Redheaded with Apple Tree á la Klimt

Redheaded with Apple Tree á la Klimt

Vanaf: € 48.50
Meer info

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro. Ik maak dan meestal gebruik van Iphone foto's, echter nooit met de bedoeling deze exact te kopiëren.
Ik vind het juist een uitdaging om te zoeken naar het beste kleurenpalet, compositie en uitsneden. Ook combineer ik graag verschillende taferelen. Daarnaast is het niet mijn voornaamste streven om mensen herkenbaar weer te geven (tenzij het een portret is natuurlijk). Ik wil gewoon een bepaalde sfeer zo goed mogelijk weergeven!
En voor wie het leuk vindt; sinds september 2021 vind je me ook op Getekend Maastricht en inmiddels zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl
Of misschien zie ik je wel op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *