The Spirit of Aquarius. De essentie van een Watervrouw.

Mijn Bloggalerie

De Charme van de Sterrenbeelden

Het is een fascinerende paradox: ondanks dat sterrenbeelden geen wetenschappelijke basis hebben, blijven ze mensen intrigeren en inspireren. Sterrenbeelden hebben door de eeuwen heen een speciale plek in onze cultuur en verbeelding ingenomen. Maar waarom? Misschien komt het voort uit de menselijke drang om verbinding te zoeken met het universum of uit de romantische en mystieke verhalen die de sterrenbeelden omringen.

Nu mijn verjaardag op 29 januari nadert, leek het me interessant om mijn sterrenbeeld, de Waterman, als inspiratiebron te gebruiken. De blog, mijn tekeningen en het filmpje onderaan zijn het resultaat!

De afstandelijke, creatieve Watervrouw.

De afstandelijke, creatieve Watervrouw. 
Uitsnede van de tekening die je bij het stukje ‘Creativiteit als Uitlaatklep’ kunt vinden.
NB: Dit artikel is puur voor de fun!
Sterrenbeelden zijn leuk, maar we zijn meer dan onze horoscopen!

Enkele Eigenschappen van de Waterman:

Geboortedatum: 20 januari – 18 februari Symbool: Element: Lucht
Kleur: Paars, kobalt Planeet: Uranus Past bij: Tweelingen, Weegschaal
Edelstenen: Kristal, Amethist Metaal: Chroom Geluksnummer: 4

WaterDrager

Als je ’s nachts naar de hemel kijkt, zie je dat de sterren groepjes vormen, die we sterrenbeelden noemen. Er zijn twaalf van die speciale sterrenbeelden die een ereplaatsje hebben gekregen op deze hemelse snelweg, en samen vormen ze de zodiak. Het sterrenbeeld Waterman, Latijn voor ‘waterdrager’, maakt deel uit van deze zodiak. Zie afbeelding hieronder.

Het groepje sterren aan de hemel die bij het sterrenbeeld van de Waterman horen

Volgens de Griekse mythologie zou de eerste Waterman Ganymedes zijn, een prachtige jongeman die door een verliefde Zeus naar de hemel werd gebracht. In de afbeeldingen en verhalen wordt Ganymedes vaak afgebeeld als een jonge man die water uitgiet uit een kruik.

Het water stroomt vrijelijk en genereus, net zoals Waterman individuen vaak worden gezien als open-minded en humanitair, bereid om hun kennis en nieuwe ideeën te delen zonder beperkingen.

Op de tekening: Watermannen staan bekend om hun liefde voor kennis en hun neiging tot diepe gedachten .. Ja, zeker! 😉  Deze Griekse godin die een boek vasthoudt, symboliseert de waardering voor kennis en de liefde voor het leren van de Waterman.

Enorme behoefte aan persoonlijke vrijheid

De vogels op de gestrekte handen van deze Griekse Godin zijn vrij om op te stijgen en vangen zo de essentie van de Waterman: het grote verlangen naar vrijheid, het zweven boven de alledaagse wereld en het verkennen van oneindige mogelijkheden.

Watermannen, met hun onafhankelijke geest en innovatieve ideeën, zijn net als deze vogels, altijd klaar om de wijde wereld in te trekken, ongebonden door de gewone grenzen.

Persoonlijk heb ik het altijd behoorlijk naar mijn zin gehad als ZZP’er. Ik hoef geen orders te volgen en werk wanneer ik voel dat ik op mijn best ben. Soms maak ik heel veel uren op een dag, om daarna alles een beetje op zijn beloop te laten. Gelukkig heb ik in het verleden gewerkt voor verschillende werkgevers, die mij die vrijheid (en vertrouwen) ook gaven.

Gerechtigheid en Humanitarisme


Deze weegschaal staat symbool voor balans en rechtvaardigheid, wat eigenlijk beter past bij het maatje van de Waterman:  de Weegschaal (23 sept. – 22 okt). Omdat de Waterman in de moderne astrologie door Uranus ♅ wordt geregeerd, wordt hij geassocieerd met innovatie, rebellie, originaliteit en soms onvoorspelbaarheid.

De Weegschaal wordt geregeerd door Venus, de planeet van liefde, schoonheid en harmonie. Dit zorgt ervoor dat de Weegschaal meer gericht is op relaties, esthetiek en balans.

Het teken van Uranus ♅. Dit symbool bestaat uit een cirkel en een pijl

Zowel Weegschaal als Waterman zijn geïnteresseerd in gerechtigheid, maar ze benaderen dit vanuit verschillende invalshoeken.

Weegschaal zoekt gerechtigheid binnen het bestaande systeem, met een nadruk op eerlijke behandeling en harmonie.
Waterman, beïnvloed door Uranus, kan gerechtigheid nastreven door middel van hervorming, revolutie of radicale verandering.

Creativiteit als Uitlaatklep:

The Spirit Of Aquarius, verschillende elementen die je hier vindt, verenigd in één tekening.

Creativiteit is een natuurlijke uitlaatklep voor deze Watervrouw. Ze vindt schoonheid in het ongewone en zoekt constant naar nieuwe manieren om zichzelf te uiten. Haar creatieve talenten kunnen zich manifesteren in kunst, muziek, schrijven, of elke andere vorm die haar unieke perspectief weerspiegelt.

Afstandelijk maar Diepvoelend

Vaak wordt gezegd dat de Watervrouw emotioneel afstandelijk kan overkomen. Maar dit is slechts een façade. Diep van binnen ervaart ze emoties intens, maar ze heeft de neiging om ze meer te analyseren dan te uiten. Ze vindt veiligheid in rationaliteit, wat haar soms mysterieus en ondoorgrondelijk maakt.

Bekende Watermannen


De eigenschappen van de Waterman kunnen verder verlevendigd worden door te kijken naar historische figuren, fictieve karakters en beroemdheden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Koningin Beatrix (31 jan.) Koningin Beatrix heeft gedurende haar regeerperiode vaak blijk gegeven van een sterke persoonlijke visie en onafhankelijkheid. Ook staat zij bekend om haar belangstelling voor kunst en cultuur.
  • Dumbledore uit de “Harry Potter”-serie van J.K. Rowling – Zijn geboortedatum is 6 februari, wat hem een Waterman maakt.
  • Spock uit “Star Trek” – Alhoewel zijn sterrenbeeld nooit expliciet vermeld wordt, passen zijn logica en intellectuele benadering van problemen goed bij de eigenschappen die vaak aan Watermannen worden toegeschreven.

Een andere beroemdheid die, net als ik, op 29 januari verjaart is Oprah Winfrey.

Oprah Winfrey belichaamt veel van de klassieke eigenschappen van het sterrenbeeld Waterman. Als een geboren Waterman, weerspiegelt ze kenmerken zoals innovativiteit, humanitarisme, intellectuele nieuwsgierigheid en onafhankelijkheid.

  • Innovatief: Oprah staat bekend om haar vernieuwende benadering in de mediawereld en heeft de talkshowindustrie ‘heruitgevonden’.
  • Humanitair: Oprah’s uitgebreide liefdadigheidswerk, waaronder haar eigen stichting en de ‘Oprah Winfrey Leadership Academy’ voor meisjes, toont haar diepe betrokkenheid bij het welzijn van anderen.
  • Onafhankelijk: Watermannen waarderen hun onafhankelijkheid zeer, iets dat duidelijk te zien is in Oprah’s levensverhaal. Ze werkte zich op van een moeilijke jeugd tot een van de meest invloedrijke vrouwen in de wereld.

Ganymedes, de Eerste Waterman:

Ganymedes die water uitgiet.
Grafisch werk in ‘Klimt Stijl’. Hoewel Ganymedes de inspiratiebron was voor het astrologische teken Waterman, is zijn naam in de oudheid ook synoniem geworden voor homoseksualiteit.

In de oude Griekse mythologie was er een jongeman genaamd Ganymedes, bekend om zijn opvallende schoonheid. Hij was een prins, de zoon van Tros, heerser over Troje en zijn leven veranderde drastisch toen Zeus, de oppergod, hem zag en op slag verliefd werd.

Op een dag, terwijl Ganymedes rustig zijn vaders schapen hoedde op de hellingen van de berg Ida, verscheen Zeus in de gedaante van een adelaar. Ganymedes werd door deze adelaar gegrepen en naar de Olympus gebracht, de thuisbasis van de goden.

Daar, tussen de goden, veranderde Ganymedes’ rol volledig. Hij werd de schenker van de goden, een rol die hem onsterfelijk maakte. Hij schonk dagelijks nectar voor Zeus en de andere goden, en werd zo onderdeel van hun wereld.

Het verhaal van Ganymedes eindigt niet met zijn rol op de Olympus. Zijn charme en betekenis waren zo groot dat hij vereeuwigd werd aan de sterrenhemel als het sterrenbeeld Waterman, vaak voorgesteld als een jongeman die levenswater uitgiet over de aarde.

Kleine Spelbreker …

Neem de voorspellingen in een sterrenbeeldsectie met een knipoog. Ze zijn als een weerbericht: soms verrassend accuraat, maar vaker onvoorspelbaar en veranderlijk.

Het Forer Effect

In de jaren ’40 voerde psycholoog Bertram Forer een experiment uit waarbij hij zijn studenten een persoonlijkheidsanalyse gaf die hij beweerde te hebben gebaseerd op hun astrologische sterrenbeelden. De studenten vonden de analyses verbazingwekkend accuraat. Wat ze echter niet wisten, was dat iedereen precies dezelfde analyse had gekregen, die Forer samengesteld had uit verschillende horoscopen.

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *