Mexicaans gekrabbel

De vele gezichten van Frida Kahlo

Het door mij getekende portret van Frida Kahlo heb ik verschillende keren aangepast omdat voor mijn gevoel de gelijkenis niet treffend genoeg was. Als inspiratiebron heb ik de wereldberoemde portretfoto’s Frida’s minnaar Amerikaanse minnaar ‘Nickolas Muray’ gebruikt. Maar ondanks dat de man Frida blijkbaar aanbad -hij wilde zelfs met haar trouwen-, heeft hij haar toch geportretteerd naar het Amerikaanse schoonheidsideaal van destijds.
Zelfportret van Kahlo en portretfoto van Muray uitgewerkt in een tekening
En dat terwijl Frida’s zelfportretten laten zien dat zij trots was op haar snorretje, wenkbrauwen en haar Mexicaanse en Indiaanse ‘roots’.

Vandaar dat ik die ‘twee gezichten’ van Frida heb zitten schetsen en heb uitgewerkt in de tekening op deze pagina. Zie ook het verschil in huidskleur. Op de foto’s van Muray (rechts) lijkt Frida meer op een pas gewassen biggetje 🤷‍♀️

Huwelijkslustige fotograaf Nickolas Muray
Muray kreeg een relatie met Frida Kahlo toen hij net was gescheiden van zijn tweede vrouw. Kahlo was inmiddels in het huwelijksbootje met Diego Rivera gestapt. De relatie van Frida en Muray zou tien jaar duren, ook al trouwde de fotograaf voor de derde keer. In 1941 scheidde Kahlo van Rivera en Muray vroeg haar om haar hand. De kunstenares weigerde en Muray verliet haar voorgoed.

Meer over Frida Kahlo!

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro. Ik maak dan meestal gebruik van Iphone foto's, echter nooit met de bedoeling deze exact te kopiëren.
Ik vind het juist een uitdaging om te zoeken naar het beste kleurenpalet, compositie en uitsneden. Ook combineer ik graag verschillende taferelen. Daarnaast is het niet mijn voornaamste streven om mensen herkenbaar weer te geven (tenzij het een portret is natuurlijk). Ik wil gewoon een bepaalde sfeer zo goed mogelijk weergeven!
En voor wie het leuk vindt; sinds september 2021 vind je me ook op Getekend Maastricht en inmiddels zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl
Of misschien zie ik je wel op Instagram?