Mexicaans gekrabbel

De vele gezichten van Frida Kahlo

Het door mij getekende portret van Frida Kahlo heb ik verschillende keren aangepast omdat voor mijn gevoel de gelijkenis niet treffend genoeg was. Als inspiratiebron heb ik de wereldberoemde portretfoto’s Frida’s minnaar Amerikaanse minnaar ‘Nickolas Muray’ gebruikt. Maar ondanks dat de man Frida blijkbaar aanbad -hij wilde zelfs met haar trouwen-, heeft hij haar toch geportretteerd naar het Amerikaanse schoonheidsideaal van destijds.
Zelfportret van Kahlo en portretfoto van Muray uitgewerkt in een tekening
En dat terwijl Frida’s zelfportretten laten zien dat zij trots was op haar snorretje, wenkbrauwen en haar Mexicaanse en Indiaanse ‘roots’.

Vandaar dat ik die ‘twee gezichten’ van Frida heb zitten schetsen en heb uitgewerkt in de tekening op deze pagina. Zie ook het verschil in huidskleur. Op de foto’s van Muray (rechts) lijkt Frida meer op een pas gewassen biggetje 🤷‍♀️

Huwelijkslustige fotograaf Nickolas Muray
Muray kreeg een relatie met Frida Kahlo toen hij net was gescheiden van zijn tweede vrouw. Kahlo was inmiddels in het huwelijksbootje met Diego Rivera gestapt. De relatie van Frida en Muray zou tien jaar duren, ook al trouwde de fotograaf voor de derde keer. In 1941 scheidde Kahlo van Rivera en Muray vroeg haar om haar hand. De kunstenares weigerde en Muray verliet haar voorgoed.

Meer over Frida Kahlo!

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak met een sprankelende en kleurrijke fantasie, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te ontwikkelen met een uitgebalanceerd kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een intrigerend geheel.
Hoewel ik soms portretten maak waarin mensen herkenbaar zijn, is mijn voornaamste streven om een bepaalde sfeer zo getrouw mogelijk weer te geven.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?