Gouden Gekrabbel á la Klimt

á la Gustav Klimt, Karens Krabbels

Alles wat je op deze afbeelding ziet, is getekend (zelfs het gepriegel op de achtergrond).

Golden Lady

Klimt’s schilderijen heb ik altijd prachtig gevonden en ik denk dat ik niet de enige ben. Vooral de portretschilderijen die hij maakte in zijn ‘Gouden Periode’ vind ik fascinerend. Een mooi voorbeeld hiervan is het portret van Adele Bloch Bauer, een rijke dame uit een Weense Joodse familie. Dit schilderij heeft mij geïnspireerd tot verschillende eigen interpretaties en dit werk is daar eentje van. Het is beslist geen kopie; ik heb mezelf de vrije hand gegeven en heb voornamelijk de decoratieve ornamenten en geometrische patronen die Klimt graag gebruikte, verwerkt in deze compositie.

Daarnaast ontbreekt Adèle -dat lijkt me duidelijk-. Ik heb het gezicht van verschillende Pakistaanse modellen geschetst om die vervolgens uit te werken naar één portret van een Pakistaanse schone. Of er werkelijk een dame zoals zij rondloopt, weet ik niet. Maar mocht dat zo zijn, dan is dat toeval.

Tree Of Life

Tree of Life en een stukje van het Poppy Field

Op de achtergrond heb ik mijn eigen ‘Tree of life’ geplant, ofwel een ‘Levensboom’ die je op meer werk van Klimt vindt. De boomtakken zouden symbool staan voor de oneindigheid – de takken ontmoeten en verstrengelen zich met elkaar, waardoor een doolhof van bladeren ontstaat. En inderdaad raakte ik tijdens het tekenen van al die krullen af en toe de weg volledig kwijt. Ik heb de gum vaker moeten gebruiken dan normaal het geval is bij het maken van een tekening.

Poppy Field

Ik heb lang getwijfeld, maar uiteindelijk heb ik op de achtergrond rechts, een fris groen grasveld uitgewerkt met klaprozen, madeliefjes en rozen. Dit is geïnspireerd op Klimts werk ‘Poppy Field’ (1907) dat géén werk uit zijn Gouden Periode is, desondanks kan ik me er volledig in verliezen.

Klimt zou destijds een moeilijke periode in zijn leven hebben doorgemaakt, waarbij hij de zomermaanden alleen in de buitenlucht doorbracht. Poppy Field toont de gevoelens en emoties waarin de kunstenaar werd verzwolgen toen hij probeerde zichzelf in een positieve stemming te brengen en de natuur te waarderen. Ik geloof het direct.

Werk aan de muur

Inmiddels heb ik dit werk op plexiglas laten afdrukken (80×120 cm) en ik verwacht het binnenkort aan de muur te kunnen hangen. Ook interesse in dit werk? Laat het me weten!

Meer lezen over werk á la Klimt? Klik hier =>

Iets voor aan jouw muur?

Kunst Op Maat Shop:

Golden Pakistan Lady á la Klimt

Golden Pakistan Lady á la Klimt

Vanaf: € 48.50
Meer info

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *