Gouden Gekrabbel á la Klimt II

á la Gustav Klimt, Karens Krabbels

‘(Sun)flowers & Shiny Beauty’ is een fantasietekening van mij geïnspireerd op het werk van Gustav Klimt (1862-1918). Klimt stond bekend als “erotische kunstenaar”, maar bij officiële vrouwenportretten portretteerde hij de dames in kleurrijke weelderige gewaden die de contouren van de lichamen van de geportretteerden verhulden.
Aan dat laatste heb ik me dus niet gehouden.

Tracy Maureen Perez

Het gezicht is een getekend en (in Procreate) geairbrusht portretje van Tracy Maureen Perez, een Filipijns model die werd gekroond tot Miss World Filippijnen 2021. Later eindigde ze als halve finalist bij de Miss World 2021-verkiezing in Puerto Rico.

Bloemenlandschap

Eind 19e eeuw was het indrukwekkende landschap Attersee in Oostenrijk des zomers dé ontmoetingsplaats voor intellectuelen, industriëlen en kunstenaars als Gustav Klimt. Hier maakte hij vele prachtige landschapsschilderijen zoals de ‘Boerderijduin met zonnebloemen’ die ik heb gebruikt als inspiratiebron voor de achtergrond.

Zonnebloem

Ik vond het leuk om ook in de kleding en in de hoofdtooi zonnebloemen te verwerken. De zonnebloem draait haar bloem naar het licht en vandaar dat de zonnebloem symbool staat voor levenslust en bewondering (je bent prachtig). Deze symboliek is ook ontleend aan de Griekse mythe waarin Clytia verliefd wordt op zonnegod Apollo.

Swarovski

Swavoroski kristallen oorbel en detail halsketting: Een van de tekeningen die ik apart heb uitgewerkt voor dit werk.

Het goud op de geschilderde portretten van Klimt schittert je tegemoet, toch is Klimt – als zoon van een goudgraveur – volgens mij nog nooit in de verleiding gekomen om kristallen van Swarovski te verwerken in zijn schilderijen. Het had gekund, want tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900 werden al jurken gepresenteerd die geborduurd waren met Swarovski-kristallen.
Zelf heb ik geen sieraden van Swarovski, maar op een of andere wijze vond ik het wel bij dit werk passen. Vandaar dat de dame op de afbeelding rijkelijk is voorzien van – grotendeels door mij verzonnen – sprankelende kristallen creaties.

Meer lezen over werk á la Klimt? Klik hier =>

Iets voor aan jouw muur?

Kunst Op Maat Shop:

Sunflowers & Shiny Beauty á la Klimt

Sunflowers & Shiny Beauty á la Klimt

Vanaf: € 48.50
Meer info

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *