Bezoek aan Praag, Mixed Media

door | 7 jan 2022 | Mijn Bloggalerie, Reisgalerie

In de zomer van 2018 maakten wij een prachtige rondreis waarbij wij de steden Dresden, Praag, Boedapest en Wenen hebben bezocht. Hieronder zie je een ‘Mixed Media Tekening’ van Praag waarin verschillende elementen zijn verwerkt waarvan ik denk dat ze ‘typisch’ Praag zijn. 

Fantasietekening met gezicht en op achtergrond de Sint Nicolaaskerk Besneeuwde daken van het Ledebursky-paleis met uitzicht op de Sint-Nicolaaskerk in Malá Strada.
Letterlijk vertaald betekent Malá Strana ‘kleine zijde’. Dit is één van de oudste delen van Praag en de buurt ligt tussen de Praagse burcht en de rivier ‘De Moldau’.

De geschiedenis van de Malá Strana begint met de komst van de Praagse burcht waarna de wijk door haar gunstige ligging al snel uitgroeide tot een belangrijk centrum van internationale handel.

Sint Nicolaaskerk
In de verte zie je de Sint-Nicolaaskerk die werd gebouwd tussen 1732 en 1737. Het indrukwekkende ontwerp in barokstijl is van architect Kilian Ignaz Dientzenhofer. De kerk is gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra waarover ik in december al blogde: ‘Sinterklaas: bisschop uit Turkije of heidense Wodan?’.

Tjechisch geld
Tsjechië en dus ook Praag maken onderdeel uit van de Europese Unie maar zijn (nog) niet overgestapt naar de Euro als betaalmiddel.  Zoals wij vroeger de gulden hadden, zo betalen de Tsjechen nog steeds met hun eigen munt, de Koruna (CZK) ofwel de Tjechische Kroon.

Om snel en eenvoudig prijzen in Praag om te rekenen naar euro’s , vermenigvuldig je het bedrag in kronen met 4 en deel je het daarna door 100. 500 CZK is dus 20 euro! Aangezien wij maar 1 dag in Praag mochten vertoeven en dus niet lang konden oefenen, hadden we toch wel wat moeite met al dat hoofdrekenen. Maar volgens ons hebben wij desondanks nergens teveel geld uitgegeven.

Op het briefje van 200 kronen rechtsboven, zie je Comenius (1592 -1670). Dit was een Tjechische schrijver, theoloog, filosoof en pedagoog. Hij pleitte voor onderwijs voor zowel jongens als meisjes van alle standen. Hij schreef leerboeken en ontwierp een nieuw schoolsysteem voor Polen, Zweden en Hongaren.

Het briefje van 500 kronen linksonder toont Božena Němcová (1820 –1862). Zij was een Tsjechisch schrijfster en dichteres en wordt door de Tsjechen liefkozend de Moeder der Tsjechische literatuur genoemd.
Van Němcová wordt gezegd dat ze leefde om te schrijven, en zelf zei ze dat haar ‘enige huis’ de taal, de literatuur en het schrijverschap is.
Zij was tevens een fervent pleitbezorgster van de culturele emancipatie van de Tsjechen, in het bijzonder van die van de vrouwen.  Een van haar eerste Tsjechische gedichten was getiteld: “Voor Tsjechische Vrouwen” dat vrouwen onder meer opriep om politiek bewuster te worden.
In Praag verzamelde Němcová materiaal voor haar sprookjes die zij op 25-jarige leeftijd publiceerde onder de titel: Nationale Sprookjes en Legendes. Němcová voelde zich thuis in Praag waar zij in contact kwam met kunstenaars, dichters, wetenschappers en journalisten en zich volledig richtte op haar werk als schrijfster. Zij overlijdt helaas veel te vroeg -waarschijnlijk aan kanker en aan tuberculose- waarna haar vrienden een indrukwekkende begrafenis bekostigden in Praag. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor Němcová als een gevoelige vrouw die een zelfgekozen leven wilde leiden in een tijd die daar niet aan toe was.
Meer weten over deze schrijfster? https://www.slavischeliteratuur.nl/tslarchief/tsl60/60a.html

Astronomische klok (op de tekening afgebeeld als een soort ‘hoofddeksel’)
Als je op het Oude Stadsplein een grote groep toeristen zich ziet verdringen, dan komt dat vanwege De Astronomische Klok op het oude stadsraadhuis. Dit is een van de bekendste attracties in Praag. Behalve de tijd geeft de klok ook de dagen, de sterrentijd en de stand van de maan en de zon aan.
Ieder uur krijg je een héél kort toneelstukje te zien zoals de ijdelheid die zichzelf bewondert in een spiegel of een vrek met een zak goud onder zijn arm vastgeklampt.
Zelfs als je er nog nooit geweest bent, kan de klok je heel bekend voorkomen. De Klok is ontelbare keren gefotografeerd en in heel Europa gebruikt als afbeelding op Kerst- en Nieuwjaarskaarten. Ongetwijfeld zullen de foto’s vaak gedeeld zijn op de social media en ik zag tijdens mijn speurtocht naar een gedetailleerde weergave van de klok dat er zelfs sieraden van gemaakt zijn.

De animatie van de klok heb ik gevonden op Wikipedia

Gezellig straatje in Praag

Op de tweede tekening zie je de Melantrichova- straat in de oude binnenstad van Praag. De straat werd gesticht in de 14e eeuw en is in 1894 vernoemd naar de Tsjechische Renaissance drukker en uitgever Jiří Melantrich van Aventine.

Melantrichova is een van de oudste en pittoreske verkeersaders van Praag en ook een van de belangrijkste toeristische routes van de stad. De straat verbindt het Wenceslasplein met het Oude Stadsplein waar je de Astronomische Klok kunt bekijken op het Oude Stadhuis.

Op de hoek van de Melantrichova Street en Kozna Street vind je ‘House at the Two Golden Bears’, een van de oudste renaissancegebouwen in Praag. Helaas is dit gebouw niet te zien op de afbeelding, dus moet je je voor nu met het rode straatbordje tevreden stellen 😀.

Tijdens de wandeling door dit straatje, passeer je het ‘Sex Machine Museum’ waar je onder meer apparaten en erotische speeltjes kunt bekijken die laten zien hoe de mens altijd heeft geëxperimenteerd met voorwerpen die moeten zorgen voor seksueel genot. Als ik de reviews op Tripadvisor mag geloven, is een bezoek aan dit museum vooral een grappige belevenis.
Eerlijk gezegd had ik tijdens het maken van de foto de oranje vlag met ‘Museum’ erop niet eens echt gezien. Pas tijdens het uitwerken van de tekening, viel het me op. Zo zie je maar dat je door het verwerken van je vakantiemateriaal toch weer een beetje op ontdekkingstocht gaat!

Meer weten over Praag?
Deze site bood mij veel inspiratie en informatie over bijvoorbeeld de Koruna en de Astronomische Klok
https://www.verliefdoppraag.nl/blog/618542_money-penize-geld-in-praag

Iets voor aan jouw muur?

Kunst Op Maat Shop:

Bezoek aan Praag, Mixed Media

Bezoek aan Praag, Mixed Media

Vanaf: € 75.55
Meer info

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *