Bezoek aan de historische markt in Meerssen met (op de achtergrond) de Basiliek van het Heilig Sacrament

Als ik mijn moeder en zus – en voorheen mijn vader zaliger- bezoek in Ulestraten (Limburg) gaan we graag een hapje eten op de markt in Meerssen. Ons laatste bezoek was op een zonnige dag op 28 april 2021. Een gedenkwaardige dag omdat voor het eerst sinds lange tijd de terrassen weer bezocht mochten worden.
We konden helaas niet terecht op ons vertrouwde adresje ‘Gasterij Goesting‘, maar dat mocht de pret niet drukken.
Ik heb die dag de markt vastgelegd in bovenstaand beeld (vergroting vind je onderaan deze tekst).
Op de achtergrond zie je het rijksmonument ‘Basiliek van het H. Sacrament’ waarover je hieronder meer kunt lezen.

 

Over reislustige koningen en het Bloedwonder in de kerk.

Pastoor met opgeheven armen en stralende hostie waaruit bloed en water druppelt

Bloedwonder van Meerssen, tijdens de consecratie

In de vroege middeleeuwen kon een koning geen videoconference beleggen als hij regeringszaken wenste te bespreken of brandjes wilde blussen. Hij moest er dus op uit om het contact met geestelijken, rechters, graven, ambtenaren en militairen uit de wijde omgeving te onderhouden. De koning en zijn gevolg logeerden dan in een koninklijke verblijfplaats, de zogenaamde palts. Het gezelschap werd onderhouden uit de opgespaarde opbrengsten van de streek.

Op de plek waar nu de prachtige basiliek ‘Het Heilig Sacrament’  hoog uittorent boven de mark in Meerssen, stond vroeger een paltskapel. In 968 bouwden de benedictijner monniken er een proosdij en sindsdien is de kerk uitgegroeid tot een monumentale gebedshuis. Dankzij het ‘Bloedwonder’ kwam de kerk in een groeispurt.  Een vergeetachtige monnik had er tijdens de consecratie niet aan gedacht om water en wijn in de kelk te gieten. Vertwijfeld bad hij God om hulp. “Uw gebed is verhoord” hoorde hij een Stem zeggen en gerustgesteld brak hij de hostie en liet hem in de kelk vallen, waarna bloed en water uit de hostie  vloeiden.  Vele pelgrims wilden dit heilige sacrament graag met eigen ogen bekijken en om dat mogelijk te maken moest de kerk worden vergroot.

 

Over het brandwonder

Middeleeuwse boer redt kelk uit de brandende kerk

Middeleeuwse boer uit Raar, redt de heilige kelk uit de brandende kerk

Meerssen heeft tussen 1250 en 1700 veel oorlogsellende te verduren gehad. Desondanks bleef het Heilig Sacrament op wonderbaarlijke wijze behouden. In 1465 stond de kerk in lichterlaaie en het tabernakel met de heilige kelk leek niet meer te redden. Een boer die aan het ploegen was, zag de vlammen uit het dak van de kerk slaan. Hij rende naar de plek des onheils, maakte een kruisteken en baande zich een weg door de vuurtongen. Het lukte hem om het Heilig Sacrament ongeschonden naar buiten te brengen.  De dappere  boer keerde naar zijn werk terug en zag dat een engel zijn gehele akker had geploegd! Een wonder!

Wankele Pinakels en autovrije markt

Zonnig uitzicht op de markt Meerssen, met tterassjes en basiliek op de achtergrond

Op de tekening is het niet heel goed te zien (en het was dus lastig om te tekenen) maar op het dak zie je verschillende ‘Pinakels’ ofwel sierlijke torenspitsjes op het dak.  In het voorjaar van 2019 woei tijdens een storm een van de ongeveer 3000 kilo wegende pinakels van het dak, die met een harde klap op de Markt te pletter sloeg. Gelukkig vielen er geen gewonden. Een tweede pinakel werd uit voorzorg van het dak gehaald omdat die los bleek te staan en inspectie wees uit dat alle Pinakels aangepakt moeten worden net als de koperen regenpijpen. Geen leuk bericht voor het kerkbestuur dat de werkzaamheden zeker niet kan bekostigen met de opbrengst van de collectie.

Dag auto, hallo terrasjes!

Het is te hopen dat er voorlopig niets meer van het dak valt, want sinds kort is de markt autovrij. Waar eerst al dat blik stond mogen de horeca ondernemers nu hun tafeltjes, stoeltjes, parasols en bloembakken plaatsen. Een hele verbetering, ook voor de horeca die nu meer ruimte krijgt en zo de 1,5 meter-regel beter in acht kan nemen.

Mijn werk aan jouw muur?

Als je het leuk vindt, kun je onderstaand werk laten afdrukken op werkaandemuur.nl. Heb je interesse in een tekening? En staat het er niet bij? Of wil je een tekening laten maken? Neem dan gewoon even contact met mij op!

Werkwijze & prijzen:
Klik op een van onderstaande afbeeldingen om naar de shop te gaan. De hier getoonde prijzen zijn een indicatie en afhankelijk van het gekozen formaat en materiaal. Standaard is voor een ingelijst werk gekozen, maar je kunt ook kiezen voor een ander formaat of  kleur lijst. Of voor fotoprint, aluminium dibond, xpozer, hout, staal, behang, print op doek, acrylglas en zelfs voor een ronde print!
Je kunt het dus zelf zo duur of goedkoop maken als je zelf wil.

Op de afbeeldingen:
De Markt in Meerssen, Uitzicht op Waterval, Wandeling door Ulestraten.

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar & copywriter (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik ook heel graag. De laatste jaren werk ik steeds vaker op de IPAD Pro.

Mijn creatieve reis begint begint vaak door gewoon mijn fantasie te gebruiken, maar soms vindt het ook zijn oorsprong in foto's die ik met mijn iPhone heb genomen. Het is nooit de bedoeling om deze simpelweg te kopiëren, maar eerder om een geheel eigen creatie te maken, al zoekend naar het juiste kleurenpalet en een harmonieuze compositie. Ik combineer graag verschillende elementen tot een nieuw geheel.

Inmiddels vind je me ook op Getekend Maastricht en zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl. Eind 2022 heb ik de webwinkel kunstopmaatshop.nl gelanceerd waar je ook werk van anderen kunt vinden. En misschien zie ik je ook op Instagram?

2 Reacties

 1. Martine Verstraelen

  Dag Karin,
  Ik ben erg onder de indruk van je mooie tekeningen. Ik zou graag de tekening van meerssen, waar de basiliek op staat, (die met een paar terrasjes op de voorgrond) willen gebruiken voor op de facebookpagina van de stichting ‘Ruggesteun van de Basiliek’ van Meerssen.
  Wat mij betreft ook prima als je een versie maakt met je naam erop.
  Ik hoor het graag als je daar voor open staat.

  Antwoord
  • Karen Nijst

   Ik vind het helemaal OK! Ik heb je zojuist een berichtje gestuurd.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *